• Kategorie
  • Szukaj
  • Mąki ekologiczne

Mąki ekologiczne – inwestycja w zdrowe odżywianie

Mąka jest podstawą tak wielu pysznych dań, że ciężko wymienić choćby połowę z nich. Dodatkowo większość jest bardzo lubiana zarówno przez dorosłych, jak i dzieci, dlatego często są głównym składnikiem obiadu. Dziś, gdy przykładamy coraz większą wagę do tego, co jemy, warto przyjrzeć się również mące i tę tradycyjną zastąpić ekologiczną, która jest zdrowsza i mniej kaloryczna.

Mąka ekologiczna, czyli jaka?

Ekologiczne mąki, podobnie jak te klasyczne wytwarza się z ziaren różnorodnych zbóż lub innych roślin, takich jak np. topinambur czy kokos. Tym, co je wyróżnia, jest fakt, że surowiec pozyskuje się z upraw ekologicznych, czyli takich gdzie nie używa się środków chemicznych oraz sztucznych nawozów, tylko naturalne substancje i preparaty biologiczne. Powstałe z ekologicznie uprawianych roślin mąki BIO są całkowicie naturalne i pozbawione szkodliwych dla zdrowia składników. Ważne jest, że również w procesie produkcji nie stosuje się żadnych związków chemicznych, dzięki czemu uzyskuje się najwyższej jakości produkt spożywczy. Mąki ekologiczne zawierają wiele cennych składników, takich jak błonnik, białko, witaminy czy fosfor, wapń i żelazo, dlatego warto ich używać do przygotowywania odżywczych posiłków.

Mąki ekologiczne podstawą smacznej i zdrowej diety

Każdy, kto chce się zdrowo odżywiać, a uwielbia naleśniki, placki, ciasta, czy pierogi, wcale nie musi z nich rezygnować. Wystarczy zastąpić podstawowy składnik tych dań, czyli zwykłą mąkę, jednym z rodzajów mąki ekologicznej, aby posiłek stał się zdrowszy i wartościowszy. Dla osób lubiących eksperymentować w kuchni może to być prawdziwa kulinarna przygoda, gdyż wybór tego rodzaju mąk jest obecnie naprawdę ogromny, co daje duże możliwości w zakresie odkrywania nowych smaków.

Mąki BIO w naszym sklepie

Mąki BIO to istotna część asortymentu naszego sklepu ze zdrową żywnością. W ofercie znajduje się nie tylko najpopularniejsza mąka pszenna ekologiczna, ale również wiele innych rodzajów charakteryzujących się bogactwem składników odżywczych i wybornym smakiem.

Na uwagę zasługują na pewno mąki z pradawnych gatunków zbóż, takie jak mąka orkiszowa BIO, czy mąka BIO z płaskurki. Warto również zainteresować się mąkami razowymi, które dzięki specyficznemu procesowi produkcji zawierają wyjątkowo dużo błonnika i są szczególnie wartościowym składnikiem codziennej diety. Poza tym polecamy m.in. mąkę z ciecierzycy, gryczaną, żytnią, jaglaną, kokosową, kukurydzianą, a nawet kasztanową. Ogromny asortyment umożliwia wybór uwzględniający preferencje smakowe, a także przeciwskazania alergiczne i zalecenia dietetyczne, co daje gwarancję naprawdę zdrowego odżywiania.