• Kategorie
  • Szukaj
  • Glony, algi, wodorosty

Algi i wodorosty od dawna uznawane są za silne źródło białka. Jest to zrównoważone, niedrogie i pożywne źródło żywności, które może być wykorzystane do wyżywienia świata. Algi są bogatym źródłem niezbędnych składników odżywczych, takich jak Omega-3, witaminy, minerały, przeciwutleniacze i błonnik. Jest również doskonałym źródłem białka pochodzenia roślinnego, a do 60% jego suchej masy składa się z białka. Ponadto stwierdzono, że glony zawierają duże ilości niezbędnych aminokwasów, które są niezbędne do żywienia człowieka.

Algi to niezwykle wszechstronne źródło pożywienia, które można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Może być spożywany na surowo lub gotowany, suszony lub fermentowany w produkty takie jak miso i tempeh. Algi można nawet stosować jako składnik dań wegańskich, takich jak zupy, sałatki i koktajle. Ponadto stwierdzono, że ma wiele korzyści zdrowotnych, takich jak zmniejszenie stanu zapalnego i poziomu cholesterolu w organizmie. Dzięki licznym korzyściom żywieniowym i poświadczeniom dotyczącym zrównoważonego rozwoju algi są niesamowite źródło pożywienia. Jako ciekawostka podajemy, że w 2013 roku oszacowano, że w ciągu jednego dnia jedzenia mięsa zużywamy około 43 000 litrów wody pitnej i 1 hektar ziemi na osobę – podczas gdy algi zużywają tylko 4 litry wody pitnej na każdy wyprodukowany kilogram. To sprawia, że ta alternatywna opcja jest niezwykle zrównoważona!

Nori jest podstawą kuchni japońskiej od wieków, ale ostatnio zyskało popularność także w innych krajach. 

Wakame, rodzaj jadalnych wodorostów, jest coraz bardziej popularnym składnikiem wielu kuchni na całym świecie. Jest nie tylko pożywnym i pysznym dodatkiem do potraw, ale ma też zaskakująco wszechstronne zastosowanie. Wakame można stosować w zupach, sałatkach, frytkach i nie tylko. Ma łagodny smak, który dobrze komponuje się z wieloma różnymi składnikami i można go przyrządzać na wiele sposobów.