• Kategorie
  • Szukaj
  • Cukry, zamienniki cukru

Cukier to jeden z tych składników, którego wolimy unikać w codziennej diecie - z jego nadmiernym spożyciem wiąże się szereg chorób, takich jak cukrzyca, otyłość, próchnica zębów czy choroby układu sercowo-naczyniowego.

Często jednak pożegnanie się z jego słodkim smakiem bywa nie lada wyzwaniem. A gdyby tak... zamienić tradycyjny, biały cukier na jego zdrowy i naturalny zamiennik? Spójrz na Nasze propozycje i wybierz słodki, ekologiczny substytut dla siebie!

Ksylitol to całkowicie naturalna substancja, pozyskiwana z... brzozy! Zwany alkoholem cukrowym - nie tylko wyglądem, ale i walorami smakowymi, przypomina tradycyjny cukier! Zdrowy, ekologiczny zamiennik cukru szczególnie docenią osoby cierpiące na cukrzyce - jego indeks glikemiczny jest cztery razy niższy od indeksu glikemicznego cukru białego! Co więcej, ksylitol wpływa pozytywnie na Nasz układ kostny, zwiększając wchałanianie wapnia! Słodko i... zdrowo!

Kolejnym zdrowym i naturalnym zamiennikiem tradycyjnego cukru jest stewia - bylina, która wytwarza tak zwane glikozydy stewiolowe. To właśnie dzięki nim stewia jest bardzo słodka - słodsza od cukru białego! Zdrowy, ekologiczny substytut, zwany „miodowym liściem”, zawiera cenny wapń, magnez, żelazo, kwas foliowy (tak cenny dla kobiet w ciąży!) oraz witaminę C. Jesteś na diecie odchudzającej, ale trudno Ci jest całkowicie pożegnać się ze słodkim dodatkiem do kawy czy herbaty? Zastąp tradycyjny cukier - zdrową i naturalną stewią!

Myślisz, że miód to zapomniany dodatek do posiłków w zdrowej diecie? W żadnym wypadku! Wybieraj spośród wielu rodzajów słodkiego, ekologicznego substytutu cukru - sięgnij po bio miód i ciesz się zdrowym, pysznym smakiem! Szczególnie polecamy miody o mniej oczywistych walorach smakowych - ekologiczny miód wrzosowy, miód manuka albo... miód do kawy z przyprawami, czyli zdrową i naturalną mieszankę ekologicznego miodu lipowego z cynamonem, kardamonem, goździkami i gałką muszkatołową! Słodkie nie znaczy niezdrowe!