• Kategorie
  • Szukaj
  • Przyprawy ekologiczne

Krótka historia przypraw

Nie bez powodu mówi się, że dobrego kucharza można poznać nie tyle po wykwintności jego dań, co po umiejętności ich odpowiedniego przyprawienia. Nawet najbardziej finezyjne potrawy mogą okazać się pozbawione smaku i wyrazistości, jeśli zabraknie dobrego doprawienia. W sztuce kulinarnej niezbędne stają się różnorodne przyprawy, które pozwalają stworzyć zachwycające zestawienia smakowe. Repertuar tych produktów sięga daleko poza najbardziej popularne, czyli sól, pieprz, majeranek oraz paprykę.

Okazuje się, że wykorzystywanie ziół do podkreślania smaku potraw znane jest już od dawna. Wedle historyków już kilkadziesiąt tysięcy lat temu ludy koczownicze używały różnorodnych roślin do przygotowywania mięsa. Na szeroką skalę przyprawy stosowali Egipcjanie, Sumerowie, Rzymianie oraz Grecy. W czasach starożytnych najczęściej sięgano po miętę, kminek, jałowiec, czosnek, gorczycę, a także przyprawy korzenne: cynamon oraz anyż.

W epoce średniowiecza przyprawy uznawano za dobro luksusowe, więc ich cena była wysoka. Państwa handlowały nimi między sobą, dzięki czemu w różnych zakątkach świata rozmaite przyprawy zyskiwały coraz większą popularność. W Polsce chętnie sięgano po lokalne rośliny, takie jak cebula, czosnek, koper czy pietruszka. Przyprawy z zagranicy, z uwagi na swój ekskluzywny charakter, były zarezerwowane jedynie dla grupy najbogatszych.

Wybór przypraw ekologicznych – na co zwrócić uwagę?

Obecnie rozmaite przyprawy są powszechnie dostępne i cieszą się dużą popularnością. Ich wybór jest wręcz ogromny – bez problemu można nabyć najróżniejsze gatunki ze wszystkich zakątków świata. Czy wszystkie są naturalne i zdrowe? Okazuje się, że niekoniecznie. Kupując przyprawy warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Przede wszystkim przyprawy ekologiczne warto nabywać z wiarygodnych źródeł, na przykład ze sklepów sprzedających certyfikowaną żywność od sprawdzonych producentów.

Na etykiecie produktu powinny być wypisane wszystkie jego składniki. Trzeba się im dokładnie przyjrzeć, zwracając szczególną uwagę na to, czy nie występują wśród nich niepożądane dodatki, takie jak aromaty czy wzmacniacze smaku, na przykład glutaminian monosodowy. Tego typu dodatki są popularne w mieszankach przyprawowych, przede wszystkim w tych dedykowanych konkretnym daniom, m.in. „do drobiu”, „do ryby”, „do bigosu”. Dobrze, jeśli gotowa mieszanka nie zawiera też dodatku soli, która często jest po prostu zbędna.

Bio przyprawy

Coraz więcej osób zwraca uwagę na aspekt zdrowotny kupowanej żywności. Wybierając przyprawy, warto decydować się na te ekologiczne. Tylko tego typu produkty dają gwarancję, że nie ma w nich żadnych pozostałości po środkach ochrony roślin czy metalach ciężkich. Przyprawy ekologiczne produkowane są wyłącznie z ziół, roślin oraz owoców pochodzących z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych. Co to oznacza? Uprawy prowadzone w takich gospodarstwach bazują jedynie na tradycyjnych i naturalnych metodach, wykorzystując je m.in. do ochrony roślin czy ich nawożenia. Nie ma tu miejsca na pestycydy czy sztuczne nawozy, a tym samym nie przedostają się one do uprawianych roślin.

Jak rozpoznać, że dana przyprawa jest ekologiczna? Każdy produkt mogący poszczycić się tym statusem, posiada na swoim opakowaniu symbol „eko”. Może on występować w różnych formach, najczęściej ma postać zielonej flagi europejskiej w kształcie listka.

Wykorzystanie przypraw w pierwszej kolejności przywodzi na myśl doprawianie potraw, ale to nie jedyne z ich możliwych zastosowań. Przyprawy ekologiczne mogą wykazywać działanie prozdrowotnie. Istnieje wiele badań naukowych opisujących pozytywne oddziaływanie niektórych przypraw na zdrowie i samopoczucie. Nie bez powodu przy problemach trawiennych chętnie sięgamy po miętę bądź rumianek, a przy przeziębieniu wybieramy imbir, kurkumę oraz cynamon. Przyprawy pełnią też rolę znanych od dawna afrodyzjaków – lubczyk, kardamon, wanilina czy chili to tylko niektóre z chętnie stosowanych dla pobudzenia libido.

Naturalne przyprawy w sklepie Zdrowie na stole

W naszym sklepie proponujemy moc naturalnych przypraw ze wszystkich stron świata. Wśród oferowanych przez nas bio produktów znajdziesz przyprawy jednorodne, różnorodne mieszanki do dań słodkich oraz słonych, dodatki do wypieków, jak również naturalne armaty, polewy czy posypki. Sprzedajemy jedynie produkty od sprawdzonych dostawców i producentów, które posiadają odpowiednie certyfikaty, potwierdzające ich ekologiczne pochodzenie. Wybierając przyprawy eko masz pewność, że nie zawierają żadnych szkodliwych dla zdrowia substancji i na każdym etapie zostały wytworzone jedynie z wykorzystaniem naturalnych metod. Pozbawione są one substancji konserwujących, sztucznych barwników, aromatów czy wzmacniaczy smaku.

Dzięki naturalnym przyprawom możesz ubogacić swoją kuchnię – dodać jej wyrazistości, słodyczy bądź pikanterii. Eksperymentowanie z nowymi smakami może okazać się fascynującą przygodą. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z naszymi propozycjami i do zakupu naturalnych przypraw w naszym sklepie!