• Kategorie
  • Szukaj
  • Kakao naturalne, karob

Kakao naturalne – symfonia nieprzeciętnego smaku

Osoby uwielbiające apetyczne kakao oraz wyśmienitą polewę czekoladową na wypiekach domowej roboty zapraszamy do zapoznania się z ofertą naszego sklepu. W tym dziale polecamy wysokiej jakości kakao naturalne stworzone wyłącznie ze składników pochodzących z ekologicznych upraw, na których nie stosuje się żadnych oprysków chemicznymi substancjami.

Dzięki zawartości starannie wyselekcjonowanych naturalnych składników bio kakao spełnia wszystkie normy jakości oraz oczekiwania najbardziej wymagających klientów. Tego typu produkty są przeznaczone dla wszystkich tych, którzy cenią sobie wyrazisty smak i nieprzeciętny aromat. Tylko kakao ekologiczne, może spełniać tego typu oczekiwania, ponieważ składniki pozbawione chemii wyróżnia głębia wybornego smaku. To w naturze ukryte jest największe bogactwo nieprzeciętnego aromatu, a także bogatych w cenne składniki odżywcze substancji.

Polecamy również surowe kakao, które pozyskuje się podczas tłoczenia na zimno. W trakcie jego produkcji nie dodaje się żadnych sztucznych dodatków ani substancji wzmacniających smak lub poprawiających kolor. Natomiast sam proces produkcji opiera się na tradycyjnych recepturach suszenia ziaren kakaowca lub fermentacji. Ponadto surowe kakao ma większą ilość składników odżywczych niż kakao palone lub prażone poddawane obróbce termicznej.

Karob a kakao – co wybrać?

W naszej ofercie znajdują się zarówno produkty z czystego kakao zawierające kofeinę, m.in. pozyskiwane z ziaren kakaowca, jak i wyroby z nasion karobu znajdujących się w strąkach drzewa karbowego rosnącego w regionie śródziemnomorskim oraz w Azji Mniejszej. Karob to świetny zamiennik kakao, które w swym smaku jest gorzkie i doskonale nadaje się do ciemnych polew, wypieków oraz gorzkich czekolad. Natomiast karob charakteryzuje się słodkim, karmelowym smakiem, a jego zapach jest mniej intensywny niż tradycyjnego kakao.

Ponadto jeśli chodzi o karob właściwości jego są wysoce lecznicze. Podobnie, jak kakao zawiera on liczne minerały: takie jak: potas, magnez, wapń, fosfor, cynk, żelazo oraz sód i witaminy: E, B1, B2, B3, B6, a także kwas foliowy. Ponadto w karobie znajdują się polifenole mające działanie wysoce antyoksydacyjne i przeciwutleniajace. Dlatego regularne spożywanie gorącego kubka kakao typu karob wzmocni nie tylko odporność na infekcje wirusowe, ale także znacznie opóźni procesy starzenia się organizmu.

Dlatego zastanawiając się nad tym, co wybrać – czy karob, czy kakao ekologiczne pozyskiwane z kakaowca, warto sprecyzować potrzeby smakowe. Osoby lubiące gorzką czekoladę i mocne kakao o wyrazistym smaku zachęcamy do wybierania produktów pozyskiwanych z ziaren kakaowca. Natomiast dla tych, którzy uwielbiają słodycz i karmelowy aromat polecamy produkty z karobu.

Kakao ekologiczne i karob – produkty do zadań specjalnych

Dostępne w naszej ofercie wyroby pochodzące od cenionych marek i firm pozwalają na przygotowanie smacznych deserów, wykwintnych wypieków, lodów, koktajli, przekąsek, musli, gorącej czekolady, polew i dekoracji na ciastach, a także mogą posłużyć jako dodatek do kawy. Karob oraz kakao bio można wykorzystywać zarówno w profesjonalnym przemyśle cukierniczym, jak i w domowym zaciszu do przygotowywania własnych łakoci.