- Kategorie
- Szukaj
-
Naturalny ocet
Zdrowe, ekologiczne octy stosowane w codziennej diecie to naturalne wsparcie organizmu – nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale przez cały rok. Jabłkowy, balsamiczny, winny, kokosowy, ryżowy – każdy z nich posiada inne cenne dla zdrowia właściwości, a wypijany w formie naturalnego szota – poprawia nie tylko formę, ale i samopoczucie. Który ocet wybrać dla siebie i swojej rodziny?
Naturalny ocet jabłkowy
Wśród zdrowych octów – z oczywistych względów – prym wiedzie jabłkowy. To właśnie w ekologicznym occie jabłkowym – otrzymywanym w wyniku fermentacji jabłek - znajdują się liczne antyoksydanty (na przykład kwas jabłkowy, cytrynowy czy beta-karoten, odpowiedzialny za stan naszej cery), wspierające florę bakteryjną probiotyki czy witamina C, potrzebna do utrzymania naturalnej odporności. Co więcej, w naturalnym occie jabłkowym (polecamy bio ocet jabłkowy niefiltrowany marki Alce Nero!) znajdziemy też witaminy grupy B, które niwelują uczucie zmęczenia, poprawiają koncentrację oraz dbają o układ nerwowy.
Ocet kokosowy na odchudzanie
Mniej znanym produktem jest ocet kokosowy, który sprawdzi się w przypadku osób, chcących odchudzać się zdrowo i naturalnie. Dzięki zawartości zdrowych aminokwasów i probiotyków – ekologiczny ocet kokosowy (na przykład ten marki Genuine Coconut) pomaga zrzucić zbędne kilogramy oraz poprawić trawienie. Prozdrowotny nektar z drzewa palmowego polecany jest również cukrzykom – ze względu na niewielką ilość węglowodanów w składzie. Ekologiczny ocet z powodzeniem wykorzystasz, przygotowując smaczne i zdrowe potrawy kuchni azjatyckiej.
Jak działa ocet balsamiczny?
Zdrowy ocet balsamiczny jest jednym z najpopularniejszych produktów w kuchni – dodawany do wielu potraw, znajduje swoje zastosowanie w kuchni włoskiej, polskiej, do doprawiania deserów. Jego uniwersalność to bez wątpienia spory atut – jednak to właśnie właściwości prozdrowotne octu powinny przede wszystkim zachęcać do jego wyboru.
W ekologicznym occie balsamicznym (polecamy ten od Kuhne!) znajdziemy między innymi magnez, wapń i potas – a jego niską kaloryczność docenią osoby, dbające o smukłą sylwetkę. W rejonie włoskiej Modeny spożywanie zdrowych szotów z octu balsamicznego przed i po posiłku to prozdrowotny nawyk – po wypiciu octu żołądek wydziela więcej soków trawiennych, dzięki czemu proces trawienia odbywa się szybciej i efektywniej!
Zdrowe, ekologiczne octy kupisz w sklepie internetowym ze zdrową żywnością. Zadbaj o zdrowie już dziś!