• Kategorie
  • Szukaj
  • Orzechy nerkowca

Orzechy nerkowca wyróżniają się niesamowitym smakiem i wieloma wartościami odżywczymi. Stanowią wyjątkową przekąskę, ale mogą być traktowane również jako dodatek do zup, sałatek, dań z makaronu lub ryżu. Zawierają zdrowe tłuszcze. Ich regularne spożywanie wpływa na dobre samopoczucie i piękny wygląd.

Orzechy nerkowca – jak wygląda uprawa i proces obróbki?

Nerkowce rosną na drzewie nazywanym nanerczem zachodnim (łac. Anacardium occidentale). Pochodzi on z rejonów Ameryki Południowej, jednak obecnie roślinę tę uprawia się także w innych miejscach, m.in. na Wybrzeżu Kości Słoniowej, w Indiach, Brazylii oraz Wietnamie.

Proces związany z obróbką orzechów nerkowca jest dość skomplikowany. Produkty znajdują się bowiem w łupinie, a żeby je wyciągnąć, używa się specjalnych narzędzi. Wynika to z faktu, że z owoców wydziela się żrący olej. Z tego powodu orzechy pozyskuje się wyłącznie ręcznie – wydobywająca się z nich substancja mogłaby uszkodzić zautomatyzowane linie produkcyjne. Zanim orzechy trafią do sprzedaży, należy je uprażyć, a następnie ugotować. Dzięki temu zyskują one charakterystyczną chrupkość i jasny kolor.

Orzechy nerkowca – źródło witamin i cennych pierwiastków

Ten rodzaj orzechów cechuje się wyjątkowymi walorami odżywczymi. W ich skład wchodzi m.in. witamina B6 wspomagająca prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Orzechy nerkowca poleca się osobom w trakcie nauki lub wytężonego wysiłku umysłowego. Dodatkowo witamina B6 zmniejsza uczucie znużenia, pomaga w utrzymaniu odpowiedniego metabolizmu energetycznego oraz wspiera układ odpornościowy.

Nerkowce odznaczają się również bogactwem magnezu, który pozytywnie wpływa na układ nerwowy i sercowy. Z kolei potas wspiera system sercowo-naczyniowy. Produkty posiadają także fosfor niezbędny w utrzymaniu mocnych zębów. W bakaliach znajduje się też cynk wspomagający układ immunologiczny i wspierający utrzymanie zdrowego wyglądu paznokci, włosów, skóry.

Czy orzechy nerkowca wspomagają odchudzanie?

Choć produkty zawierają ponad 500 kcal w 100 g, stanowią kopalnię nienasyconych kwasów tłuszczowych (pomocnych w pozbywaniu się nadmiaru kilogramów). Ze względu na dużą ilość tłuszczu przekąska skutecznie hamuje uczucie głodu. Spożywanie około 20-30 g nerkowców dziennie zwiększa poziom serotoniny w organizmie, a jednocześnie pozytywnie wpływa na samopoczucie.

Dietetycy doceniają orzechy nerkowca także za bogactwo wartościowych składników odżywczych. Rośliny dostarczają organizmowi mikro oraz makroelementy. Do ich charakterystycznych cech należy ponadto stosunkowo duża ilość białka – około 20 g (na 100 g nerkowców). To sprawia, że uzupełnienie menu o te produkty sprzyja budowie mięśni i kształtowaniu sylwetki.

Orzechy nerkowca zamiast niezdrowych przekąsek

Chipsy, czekoladki, batoniki, cukierki nie powinny być często spożywane. Ich nadmiar prowadzi do nadwagi i innych chorób cywilizacyjnych. Lepiej zastąpić je wartościowymi produktami. W tej roli dobrze sprawdzają się orzechy nerkowca. Wyróżniają się one nie tylko wyjątkowymi właściwościami wspomagającymi zdrowie, ale również niesamowitym smakiem. Są słodkie, chrupiące, a jednocześnie stosunkowo miękkie. Stąd też poleca się je dzieciom lub osobom mającym problemy z zębami i dziąsłami.

Nerkowce można jeść bez żadnych dodatków – nie bez powodu uznaje się je za najlepsze orzechy na świecie. Na rynku są również dostępne bakalie w słodkiej polewie lub z dodatkiem soli bądź chili. Trzeba jednak pamiętać, że najzdrowsze są produkty naturalne cechujące się mniejszą kalorycznością.

Nerkowce – doskonały dodatek do zup, potraw i deserów!

Orzechy nerkowca to świetne uzupełnienie do dań wytrawnych oraz słodkich potraw. Wykorzystuje się je m.in. w kuchni włoskiej, wietnamskiej, tajskiej – używa się ich jako dodatek do popularnych dań np. sosu pesto. Bakalie nadają się także do produkcji masła orzechowego. Produkty świetne smakują w sałatkach lub pożywnych zupach. Ponadto bardzo pasują do posiłków na bazie makaronu lub ryżu.

Nerkowce stosuje się też do różnego typu deserów. Ich słodki smak i delikatna chrupkość to idealne połączenie. Bakalie dodaje się do tortów, ciast z kremem. Stanowią też niebanalny dodatek do puddingów, lodów, przysmaków z bitą śmietaną lub galaretką.

Dlaczego warto postawić na produkty bio?

Decydując się na zakup orzechów nerkowca, najlepiej wybierać produkty naturalne oznaczone symbolem 100% bio lub liściem, którego obrys stanowi 12 białych gwiazdek. Symbole te świadczą o tym, że ich dostawcy dbają o ochronę środowiska, a ich wyroby są eko. Aby uzyskać zgodę na sprzedaż takich artykułów, trzeba wystąpić o certyfikat potwierdzający dobrą jakość produktów.

Czym wyróżnia się rolnictwo ekologiczne? Naturalne wyroby to najlepszy wybór. Do ich produkcji nie stosuje się środków chemicznych ani nawozów syntetycznych. Dodatkowo rolnicy dbają, by ich plantacje były wytwarzane w sposób zrównoważony i przyjazny dla środowiska. Ich hodowle są poddawane regularnym kontrolom. To pozwala na zachowanie różnorodności biologicznej. Warto także nadmienić, że ekologiczne uprawy cechują się doskonale użyźnioną glebą.