• Kategorie
  • Szukaj
  • Makaron BIO semolinowy

 

Na zamienniki tradycyjnych makaronów coraz chętniej wybieramy makarony semolinowe. Wiąże się to z wieloma cennymi składnikami, zawartymi w semolinie - mące, z jakiej produkowane są zdrowe makarony. Czym jest makaron semolinowy? To taki rodzaj makaronu, który powstaje z grubo mielonej mąki ze znanej wszystkim pszenicy durum.

 Dlaczego semolina? Mniejsza ilość kalorii w porównaniu do standardowego makaronu to tylko jedna z wielu jej zalet! Włosi, którzy pochłaniają makarony w ogromnych ilościach - często na każdy posiłek w ciągu dnia, szczególnie doceniają jej niskokaloryczność. Jeśli dbasz o formę bądź chcesz utrzymać zdrową, atrakcyjną sylwetkę - spróbuj makaronu semolinowego! Ale obniżona zawartość kalorii to nie wszystko - w semolinie znajdziemy cenne białko, błonnik pokarmowy, potas, kwas foliowy czy witaminy z grupy B. Kwas foliowy polecany jest szczególnie kobietom w ciąży - rozwija komórki nerwowe w okresie płodowym, a także zapobiega przedwczesnemu rozwiązaniu ciąży. Jednak kwas foliowy nie jest wyłącznie dla ciężarnych - jego działanie docenią osoby, zmagające się z problemami układu pokarmowego bądź odpornością! Semolina obniża również ciśnienie krwi, wspiera Twój wzrok i korzystnie działa na układ nerwowy! A to wszystko w jednej grupie makaronów - w makaronach semolinowych. Jesteś osobą starszą, a Twoje zdrowie nie jest Ci obojętne? Badania pokazują, że spożycie wysokiej zawartości semoliny - dzięki cennemu selenowi - zapobiegają demencji starczej. Makarony z mąki semoliny - posiadają obniżony indeks glikemiczny, co oznacza, że mogą być spożywane także przez osoby z cukrzycą. Jak by tego było mało - semolina powoduje uczucie sytości, dzięki czemu mniej chętnie sięgasz po przekąski w ciągu dnia! Wyższy poziom energii? To także zasługa semoliny! Zredukuj masę ciała zdrowo, smacznie i naturalnie! Makarony z semoliny stanowią świetną bazę dla wielu zdrowych produktów - wypróbuj makaron z ulubionymi warzywami, sosami warzywnymi, tofu albo z mięsem! Polecamy z bio passatą pomidorową, przyprawami i wołowiną! Sprawdź Nasz przepis na lekkie spaghetti bolognese z użyciem makaronu konjac - możesz zastąpić go wybranym przez siebie makaronem semolinowym! Zdrowa żywność nie musi być nudna! Smacznego!