Makaron konjac, nazywany również makaronem shirataki, mimo azjatyckiego pochodzenia - króluje na wielu polskich stołach! Ten elastyczny, półprzezroczysty makaron, o delikatnie białej barwie - nie zawiera cukrów, tłuszczów czy glutenu, a dzięki niskiej zawartości kalorycznej - jest polecany wszystkim tym, których celem jest zredukowanie wagi i cieszenie się zdrową, wspaniałą formą! Planujesz, a może jesteś właśnie na diecie ketogenicznej? Makaron konjac jest dla Ciebie! Jego właściwość „przyjmowania smaku” z dodatków, z jakimi zostanie podany - sprawia, że jest idealną bazą do wielu dań obiadowych, ale i deserowych! Serwując makaron kojac nie musisz martwić się o alergie pokarmowe czy szybkie uczucie głodu po zjedzeniu -  dzięki rozpuszczalnemu błonnikowi pokarmowemu, makaron konjac zapewnia długotrwałe uczucie sytości! To również świetny pomysł na posiłek dla większej ilości osób - gdy nie wiemy czy którychś z Naszych gości nie jest uczulony na składniki tradycyjnego makaronu. Zaskocz siebie i domowników lekkim, zdrowym smakiem makaronu konjac! Uwielbiasz włoskie smaki? Wypróbuj Nasz przepis na zdrowe i pyszne a’la bolognese - buon appetito!

Do przygotowania zdrowego, naturalnego posiłku potrzebujesz:

- makaronu konjac w tradycyjnym włoskim kształcie spaghetti

- passatę pomidorową (polecamy bio pasatę!)

- 300 g mielonego indyka

- odrobiny tartego parmezanu (wybierz wersję bio!)

- czosnek, tymianek i oregano do doprawienia całości

- oliwa z oliwek (rekomendujemy oliwę z oliwek extra virgin - dla pogłębienia smaku czosnku sięgnij po oliwę z oliwek z czosnkiem)

Jak przygotować zdrowe i lekkie a’la spaghetti bolognese?

  1. Rozgrzej patelnię przy pomocy oliwy z oliwek (minimum 2 łyżki - dodaj więcej jeśli uznasz, że patelnia nie jest wystarczająco rozgrzana)
  2. Na rozgrzanej patelni umieść mięso - w trakcie smażenia rozdrabniaj je widelcem bądź innym narzędziem kuchennym - tak, aby nie utworzyły się na nim grudki.
  3. Po rozdrobnieniu mięsa - dopraw je przygotowanymi wcześniej przyprawami.
  4. Po przyprawieniu indyka - na patelnię wylej passatę. Całość gotuj przez 30 minut.
  5. Ugotuj makaron konjac - wystarczą dwie minuty! Po ugotowaniu - makaron odcedź i polej oliwą z oliwek.
  6. Połącz ze sobą składniki - przygotowane mięso i makaron.
  7. Parmezan zetrzyj na tarce kuchennej - wykorzystaj go do posypania dania z wierzchu.

Mięso z indyka
- dlaczego warto wdrożyć je w swoją zdrową dietę?

Wysokiej jakości mięso z indyka warto jeść nie tylko ze względu na wysoką zawartość wspierającego zdrowie kości białka. To właśnie mięso z indyka zawiera znacznie więcej składników mineralnych niż bardziej popularne mięso z kurczaka - co więcej, indyk z powodzeniem odnajdzie się w diecie osób narażonych na alergie pokarmowe ze względu na niskie ryzyko uczulenia. Lekkostrawność tego mięsa oraz zawartość cynku, selenu, miedzi i żelaza to tylko kilka z wielu zalet spożywania zdrowego indyka. Nic dziwnego, że coraz więcej z nas decyduje się na zastąpienie kurczaka wysokiej jakości indykiem - wybierając mięso dla siebie i swojej rodziny zwróć uwagę na jego jakość oraz kolor.


Ciesz się zdrowym, aromatycznym smakiem!

Wszystkie produkty, potrzebne do przygotowania lekkiego spaghetti bolognese - znajdziesz w sklepie internetowym ze zdrową żywnością Zdrowie Na Stole!

Smacznego!