Ekologiczne mąki - która sprawdzi się w Twojej diecie?

Mąka to nieodłączny element codziennego jadłospisu. Stosujemy ją w wypiekach - ciast, ciasteczek, naleśników, placków, a czasem nawet... chleba! - oraz dodajemy do zup, kremów i sosów.
Wydawać by się mogło, że to niepozorny składnik, nie mający większego wpływu na Nasze zdrowie i samopoczucie - a jednak! Wbrew pozorom codziennie pochłaniamy spore ilości mąki - dlatego tak ważne jest, aby zadbać o jej wartościowy skład oraz dobrać właściwości do swojego stylu żywienia. Przedstawiamy najpopularniejsze mąki ekologiczne - znajdź swoją ulubioną i ciesz się dobrym zdrowiem oraz samopoczuciem!
 

Ekologiczna mąka biała

Jedna z popularniejszych mąk, z jakimi większość z nas zapewne miała do czynienia - mąka biała, inaczej - oczyszczona. Najmniej wartościowa z wymienionych w Naszym rankingu - jeśli nie jesteś w stanie zrezygnować z niej w codziennej diecie, wybierz mąkę z dopiskiem „eko”.  Znajdziemy ją zarówno w marketach, jak i wyspecjalizowanych sklepach ze zdrową żywnością. Miej na uwadze, że mąka biała to nic dobrego - gwarantuje sporo pustych kalorii, bez dodania większej wartości odżywczej.  I choć wielu dietetyków twierdzi, że to proszek, nie mający żadnych prozdrowotnych właściwości, którego jedyną zaletą jest spulchnianie ciasta - mąka biała wciąż znajduje swoich zwolenników. Główny atut mąki pszennej? Oczywiście - błonnik, choć niestety w niewielkich ilościach. Ten wartościowy składnik dba o układ pokarmowy poprzez stymulację jelit do ruchów perystaltycznych, a więc zdrowego, regularnego wypróżniania się - znacznie więcej błonnika pozyskasz, wybierając inny rodzaj mąki.

mąka z samopszyBłonnik powoduje oczyszczanie naszego układu - co więcej, powodując uczucie sytości, dzięki czemu poziom glukozy we krwi utrzymuje się na stałym poziomie, a my nie miewamy napadów głodu. Mąka biała? Tak, ale w zdrowych, rozsądnych ilościach! Jeśli będziemy po nią sięgać zbyt często - grożą nam problemy z otyłością, wypróżnianiem się, trawieniem czy choroby trzustki. Wybierając mąkę pszenną zwróć uwagę na jej skład - zadbaj by był ekologiczny (rekomendujemy mąkę pszenną Bio Planet oraz firmy Babalscy - wybierając te marki masz pewność, że w Twoje ręce trafia produkt rolnictwa ekologicznego)
 

Zdrowa mąka pełnoziarnista

Jak sama nazwa wskazuje - mąka pełnoziarnista pochodzi z pełnych ziaren zbóż. Zmielone, pełne ziarno, miłośnicy chwalą za działanie prozdrowotne, natomiast sceptycy - zwracają uwagę na jego charakterystyczny smak. Mianem „mąki pełnoziarnistej” określamy mąki typu 1850 i wyżej - najczęściej powyżej 2000. Aby ułatwić wybór - rodzaje mąki pełnoziarnistej podzielono na typy.  Dla przykładu - typ 450, czyli mąka tortowa, przeznaczona jest najczęściej do wypieków, typ 550, czyli tak zwana mąka luksusowa - służy do wyrobu ciasta drożdżowego bądź makaronowego. Zawartość składników odżywczych w mące pełnoziarnistej przewyższa tę w mące białej - zawiera między innymi magnez, selen, cynk, żelazo, potas czy witaminy z grupy B. Mąka pełnoziarnista to również cenne źródło błonnika oraz molibdenu, który ułatwia przyswajanie żelaza, wpływa na płodność mężczyzn, a także zapobiega zaburzeniom pracy serca. Morał? Powinniśmy stosować jak najwięcej mąki pełnoziarnistej na co dzień - ma ona wszystko, co potrzebne do prawidłowej pracy organizmu, co więcej - w odpowiednich proporcjach.  Polecamy także pieczywo, powstałe przy udziale mąki pełnoziarnistej - zachwyci Cię swoim smakiem! Lekko twarda, chrupiąca skórka sprawi, że nie przejdziesz obok niego obojętnie! Kompromis między mąką pszenną a pełnoziarnistą? Mąka razowa, czyli typ 750-1550! Smacznie i zdrowo!




Mąka orkiszowa - zdrowy wybór!

Wśród zdrowych, ekologicznych mąk znajdziemy również mąkę orkiszową - otrzymywaną z pszenicy orkisz, czyli dawnego gatunku pszenicy. Kupując ten rodzaj mąki masz pewność, że jest taka jak dziesiątki lat temu. Orkisz nie może być modyfikowany genetycznie ani nie mogą być używane niektóre środki chemiczne podczas uprawy, bo wtedy orkisz nie rośnie. Ten rodzaj mąki jest niezwykle korzystny dla Naszego zdrowia - dzięki wysokiej zawartości białka i błonnika pokarmowego. Co ciekawe, w pojedynczej porcji mąki orkiszowej może zawierać się aż 21% codziennego zapotrzebowania na białko - co jest dobrą wiadomością dla wegan i wegetarian! Prócz białka, orkisz zawiera też cynk, korzystnie wpływający na stan Naszej skóry, fosfor, wpływający na funkcjonowanie kości czy miedź, której niedobór powoduje problemy z układem krwionośnym oraz zaburza odporność organizmu. Mąka orkiszowa jest więc zdrowym, ekologicznym wyborem, zapewniającym nie tylko mnóstwo potrzebnych składników odżywczych, ale także pyszny, lekko orzechowy smak! Dodaj do naleśników, placków, a nawet do pizzy i zadbaj o swoje zdrowie!
 

Zdrowe produkty na stole

Zaskakującym wariantem wśród mąk jest... mąka z ciecierzycy, która - choć mniej popularna od pozostałych - systematycznie zjednuje sobie zwolenników! Mąka z ciecierzycy, zwanej także cieciorką, stanowi idealne rozwiązanie dla alergików - nie zawiera glutenu i białka, dzięki czemu jest zdrowym zamiennikiem tradycyjnej mąki. Mąka z ciecierzycy - w przeciwieństwie do pozostałych rodzajów mąk - nie powstaje w trakcie przemiału zbóż, a z rośliny strączkowej, jaką jest ciecierzyca właśnie. Mąka z ciecierzycy z powodzeniem zastąpi bułkę tartą, śmietanę (świetnie zagęści wszelkiego rodzaju sosy!) czy „łącznik” dla różnych składników - na przykład masy mięsnej i warzywnej. Wybierz zdrową, ekologiczną mąkę i ciesz się nietuzinkowym smakiem oraz wieloma właściwościami prozdrowotnymi!


 

Zdrowie zamknięte w ziarnach quinoa

Zestawienie mąk zamyka nieco egzotycznie brzmiąca mąka quinoa - otrzymywana z komosy ryżowej. Jej właściwości opierają się głównie na profilaktyce chorób cywilizacyjnych - cukrzycy i nowotworów. Prócz zdrowego błonnika, w mące quinoa znajdziemy niezbędne do rozbudowy mięśni pełnowartościowe białko, witaminę E, wapń czy magnez. Co ciekawe, mąka z komosy ryżowej doskonale miesza się z innymi mąkami oraz korzystnie wpływa na wzrost libido. Mąka quinoa nie zawiera glutenu - zapomnij o alergicznych wysypkach i nieprzyjemnych wzdęciach!

Sklep ze zdrową żywnością dla Ciebie

Wybierając sklep ze zdrową żywnością, weź pod uwagę różnorodność produktów w ofercie - warto zamówić kilka rodzajów mąki, aby wybrać tę ulubioną pod kątem właściwości i... walorów smakowych! W internetowym sklepie ze zdrową żywnością znajdziesz wszystkie wymienione w artykule mąki sprawdzonych marek oraz dziesiątki innych - sprawdź. Zaufaj doświadczeniu - ciesz się zdrowym, ekologicznym smakiem i doskonałą sylwetką!

Jeśli jeszcze nas nie polubiłeś na facebook, kliknij i polub teraz.