
Niejednokrotnie pomiędzy treningami nie mam zbyt wiele czasu na wymyślne obiady, które dostarczyłyby mojemu organizmowi niezbędnych wartości odżywczych – jednak, gdy tylko mam chwilę czasu na swoje inne niż sport pasje, lubię poeksperymentować w kuchni, tworząc kreatywne dodatki do zwykłych dań. Jednym z nich jest domowej roboty sos warzywny, który zwykle jadam z makaronem – tworząc tym samym pyszny, pożywny obiad, który dostarcza mi energii na pozostałą część dnia.
Aby przygotować sos niezbędne będą:
- pomidorki koktajlowe lub takie na gałązce (2-3 garście)
- 4 ząbki czosnku
- mała cebula
- 2 marchewki
- 1 /2 papryki (ja używałam czerwonej)
- bazylia (tutaj zostawiam Wam wolną rękę, jakiej ilości użyjecie)
- oliwa z oliwek (do polania całości)
Opcjonalnie można użyć również suszonych ziół, na przykład prowansalskich.
Jak przygotować zdrowy, sycący sos warzywny do makaronu i nie tylko?
- Dokładnie umyj pomidory
- Usuń gniazdo nasienne z papryki, pokrój ją na kawałki wielkości pomidorów
- Obierz czosnek, cebulę i marchew – w przypadku czosnku przekrój na pół każdy ząbek, cebulkę pokrój w plasterki, natomiast marchew w drobne kawałki
- Umieść wszystkie składniki w żaroodpornej brytfance i wymieszaj je
- Tak przygotowane warzywa polej oliwą z oliwek
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni – kiedy będzie już wystarczająco ciepły, włóż warzywa do środka i piecz 20-30 minut.
Gdy warzywa są już miękkie, a skórka od pomidora będzie łatwo „odchodzić” - wyjmuję brytfankę. Następnie czekamy, aż zawartość blachy ostygnie na tyle, żeby nie parzyć w palce i zdejmuję skórę z pomidorów (wyrzucam ją). I właśnie w tym momencie do akcji wkracza blender! Wszystkie warzywa miksuję na gładki sos, który dodaję najczęściej do ryżu bądź wysokobiałkowego makaronu – dzięki czemu uzyskuję jeszcze bardziej sycący, wartościowy posiłek. Mój ulubiony dodatek do sosu warzywnego? Pokrojona w kostkę mozzarella!
A jakie są Wasze pomysły na domowy sos do makaronu lub ryżu?