Czy wiesz, że za pomocą indeksu glikemicznego możemy dowiedzieć się jak gwałtownie po spożyciu danego produktu (w ciągu 120 minut od jego zjedzenia) wzrasta poziom glukozy we krwi? Do produktów o niskim indeksie (<55) należą chociażby pomidory, kalafior, chleb gryczany czy kapusta – z kolei o średnim (55-70): bataty, chleb żytni, płatki owsiane, kukurydza oraz ziemniaki gotowane. Decydując się na zakup żywności takiej jak arbuz, dynia, miód czy danie typu „fast food” – powinniśmy liczyć się z kolei z ich wysokim indeksem glikemicznym (>70). W ostatnim czasie niezwykle popularnym produktem – szczególnie wśród osób, chcących zadbać o odpowiedni poziom cukru we krwi – staje się bezglutenowy makaron z czarnej fasoli. Dlaczego to właśnie ekologiczną czarną fasolę warto wdrożyć w codzienną zdrową dietę? Przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość cennych składników odżywczych – takich jak kwas foliowy, magnez, żelazo czy wspierającą wzrok witaminę A. Co więcej, w czarnej fasoli znajdziemy też kwasy tłuszczowe omega – 3 – które wspomagają pracę mózgu, działają przeciwzapalnie oraz pomagają regulować ciśnienie krwi. Czarna fasola to również źródło antyoksydantów – odpowiedzialnych za zwalczanie wolnych rodników. Co za tym idzie – wdrożenie zdrowej czarnej fasoli (również w postaci bezglutenowego makaronu) pozwoli nam zachować młodość i piękny wygląd skóry. Osoby aktywne, intensywnie trenując na co dzień – docenią zawarte w czarnej fasoli białko, które nie tylko skutecznie dodaje energii podczas treningów, ale także pozytywnie wpływa na budowanie masy mięśniowej. Nie wszyscy wiedzą, że wysokiej jakości czarna fasola oraz produkty na jej bazie, dostarczają nam też błonnik pokarmowy – a co za tym idzie, stymulują układ trawienny oraz pozwalają bezpiecznie i naturalnie oczyścić organizm z toksyn.

 
- Makaron z czarnej fasoli to interesująca propozycja żywieniowa dla osób, które chcą wzmocnić organizm, a przy tym zadbać o prawidłowy poziom cukru – mówi Sandra Kania, dietetyk – Do tak zwanego „czarnego makaronu” pasują dokładnie te same dodatki co do standardowego – dlatego z powodzeniem możemy podawać go zarówno z różnego rodzaju sosami warzywnymi, mięsnymi czy z owocami morza. Osobiście lubię podawać makaron z czarnej fasoli wtedy, kiedy przyjmuję gości – jego nietuzinkowy wygląd zawsze zwraca ich uwagę!