Zdrowe, ekologiczne twarogi – chude (o zawartości tłuszczu poniżej 1% na 100 g produktu), półtłuste (4% tłuszczu) i tłuste (8% tłuszczu) – stanowią smaczne i wartościowe urozmaicenie diety. Dzięki wysokiej zawartości białka – coraz więcej osób decyduje się między innymi na zdrowe śniadania na bazie naturalnego twarogu. Co ciekawe - im wyższa zawartość tłuszczu, tym bardziej bogaty smak sera! Czy jednak aby na pewno warto sięgać po twaróg regularnie?

Świadoma dieta to dieta urozmaicona – mówi Sandra Kania, dietetyk z Kędzierzyna-Koźla na Opolszczyźnie – Podobnie jak inne produkty, twaróg również należy jeść z umiarem. Zalecane dzienne spożycie zdrowego twarogu to maksimum 100 gramów dziennie, czyli około pół szklanki. Dzięki swojej niskokaloryczności – pora jedzenia twarogu nie ma większego znaczenia. Swobodnie można spożywać go nawet późnym wieczorem – na przykład z kromką razowego pieczywa, w formie lekkiej kolacji. Wybierając twaróg dla siebie i swojej rodziny, warto zwrócić uwagę na to, czy zawarte w nim składniki aby na pewno są ekologiczne. Tego typu informacje potwierdzają specjalne certyfikaty produktowe.

Naturalne, wysokiej jakości twarogi warto połączyć z orzechami, miodem, bakaliami, cynamonem oraz wanilią (w wersji na słodko) lub kawałkami warzyw, jakościowym pieczywem, solą i pieprzem (na słono). Smakoszom znacznie bardziej tłustych twarogów przypadną do gustu tak zwane „serki wiejskie” (z około 12% zawartością tłuszczu w 100 g produktu) oraz śmietankowe (około 16% tłuszczu). Decydując się na tłustsze wersje ulubionego sera – warto ograniczyć spożywanie innej żywności o wysokiej zawartości tłuszczu (na przykład masła, śmietany, koktajli mlecznych).

OWCZY TWARÓG BIO 200 g

Produkt ekologiczny, aktywne probiotyczne kultury bakteryjne, podpuszczka

Owczy twaróg

SEREK WIEJSKI BIO 200 g

Produkt rolnictwa ekologicznego, kultury bakterii kwasu mlekowego, podpuszczka mikrobiologiczna

Serek wiejski

TWARÓG CHUDY BIO 200 g

Produkt rolnictwa ekologicznego, z mleka odtłuszczonego, kultury bakterii fermentacji mlekowej

Twaróg chudy