Chociaż szacuje się, że rzeczywiście białko roślinne może być nawet 40% słabiej przyswajalne niż zwierzęce – jego ogromną zaletą jest fakt, iż to właśnie ono stanowi cenne źródło błonnika, witamin i minerałów, a także nie dostarcza przy tym tłuszczów nasyconych. Nic dziwnego, że to zdrowe, naturalne białko roślinne jest tak chętnie wybierane przez wielu z nas – szczególnie tych, których dieta uboga jest w rośliny strączkowe i tych, którzy mają na uwadze także dobro zwierząt. Nie od dziś wiadomo, że białko nie tylko odpowiada za funkcje budulcowe (również poprzez odbudowę uszkodzonych komórek i tkanek), ale wytwarza też potrzebne nam do zachowania odporności przeciwciała. Chociaż białko większości z nas może kojarzyć się z mięsem oraz nabiałem – weganie oraz wegetarianie z powodzeniem znajdą zdrowe odżywki białkowe na bazie roślin. Produktów tego typu warto szukać w sprawdzonym sklepie z bio żywnością i suplementami - co więcej, białko roślinne możemy znaleźć w żywności takiej jak otręby owsiane i pszenne, makaron pełnoziarnisty, kasza bulgur czy ryż brązowy (dlatego to właśnie te produkty powinny znaleźć się na naszych listach zakupów!). Jakie roślinne proteiny wybrać? Przede wszystkim powstałe na bazie zbilansowanych kompozycji pochodzących z ekologicznych źródeł białek roślinnych – bez sztucznych dodatków czy „ulepszaczy”. Wysokiej jakości białko roślinne to propozycja nie tylko dla wegan czy wegetarian, którzy chcą zbudować masę mięśniową oraz wzmocnić organizm od wewnątrz – ale także dla osób z nietolerancją glutenu, białka mleka krowiego i... diabetyków (ze względu na niską zawartość naturalnie występujących cukrów!).
- Coraz więcej moich pacjentów – zamiast wybrać standardowe odżywki białkowe – decyduje się na sięgnięcie po te w wersji roślinnej – zauważa Sandra Kania, dietetyk – Białko roślinne to szybkie i wygodny sposób na wartościową przekąskę – możemy dodać je zarówno do jogurtu, koktajlu, deseru czy smoothie. Osobiście stosuję praktyczny miks białek roślinnych w saszetce, którą mogę zabrać ze sobą do pracy czy w podróż. Moim ostatnim odkryciem jest wersja „green” marki Be Organic - a więc mieszanki białek dyni, ryżu brązowego i konopnego. Wybierając białko roślinne dla siebie i swoich bliskich warto zwrócić szczególną uwagę na zawarte w nim aminokwasy oraz na współczynnik jakości białka.