Kasztany jadalne zawierają aż o 50% więcej wody od innych orzechów – jak się okazuje, to jednak niejedyna ich zaleta! W zdrowych kasztanach jadalnych znajdziemy między innymi cenną witaminę C, E, K, witaminy z grupy B oraz fosfor, żelazo i magnez. Regularne spożywanie kasztanów jadalnych bądź produktów przygotowanych na ich bazie – na przykład kremu – sprawdzi się nie tylko tym z nas, którzy chcą dostarczyć sobie niezbędnej w ciągu dnia energii (za sprawą wysokiej zawartości węglowodanów), ale również zadbać o trzustkę, śledzionę i wątrobę. Nie wszyscy wiedzą, że naturalne kasztany jadalne wspierają też pracę mózgu – oraz wykazując pozytywny wpływ na układ odpornościowy. Osoby, które regularnie jedzą kasztany, uważają, że ich walory smakowe można przyrównać nieco do orzecha laskowego i… ziemniaka! Zawsze jednak określają go jako „słodki” – co spodoba się miłośnikom zdrowszych alternatyw dla standardowych słodyczy. Do czego wykorzystać krem z kasztanów jadalnych? Przede wszystkim do ciast, ciasteczek i deserów. Podanie z nim naleśników, placuszków czy gofrów również będzie dobrym pomysłem – i z całą pewnością zaskoczy niejednego smakosza! Dodając krem z kasztanów jadalnych do musu, masy tortowej czy lodów uzyskamy niestandardowy aromat, obok którego trudno będzie przejść obojętnie. Wypróbowanie wysokiej jakości kremu z kasztanów jadalnych – takiego, którego zagęszczenie uzyskuje się bez dodatku sztucznych substancji zagęszczających – to propozycja dla tych z nas, którzy poszukują nowych doznań smakowych, a którzy z różnych względów nie spróbowali jeszcze kasztanów jadalnych w innej formie – na przykład pieczonej czy gotowanej. Co ciekawe, zdrowy krem z kasztanów jadalnych z powodzeniem uzupełni także smak ricotty – niedojrzewającego włoskiego sera serwatkowego o słodko-kwaśnym smaku i kremowej konsystencji.