Czy wiesz, że budyń – wielu z nas przywodzący na myśl smak dzieciństwa – to smaczna, pożywna przekąska, którą przygotujesz w niecałe 10 minut? W sklepach ze zdrową żywnością bez problemu znajdziemy dziś zdrowe budynie bezglutenowe w wielu smakach – zarówno tradycyjnych (czekolada, wanilia, śmietanka, truskawka), jak i mniej oczywistych (morela, matcha). Co ciekawe, ekologiczne budynie nie zawierają cukru, a zawarte w nich składniki – takie jak kakao w produkcie czekoladowym czy mielona wanilia Bourbon w waniliowym - są certyfikowane, dzięki czemu możemy mieć pewność, że dajemy sobie i swoim bliskim desery najwyższej jakości. Co zrobić, kiedy przygotowywany przez nas budyń rozwarstwia się? Najczęściej wynika to z jego zbyt rzadkiej konsystencji. W tej sytuacji wystarczy wstawić go na kilka godzin do lodówki – tak, aby stężał, a następnie (opcjonalnie) zmiksować go zaraz po wyjęciu. Jeśli nie dysponujemy dodatkowym czasem – możemy do rozwarstwiającego się budyniu dodać odrobinę mąki ziemniaczanej (wcześniej przesianej przez sito). Zarówno pierwszy, jak i drugi sposób na „uratowanie budyniu” sprawi, że nasz pożywny deser uzyska pożądaną konsystencję. Budyń możemy podawać samodzielnie lub w towarzystwie owoców – na jego bazie stworzymy też smaczny krem do domowego ciasta!