Osoby przebywającej na popularnej w ostatnim czasie diecie keto – nie bez powodu sięgają po 100% naturalny, ekologiczny olej kokosowy. W sklepie ze zdrową żywnością znajdziemy wysokiej jakości oleje kokosowe w różnych wersjach i pojemnościach – czy jednak aby na pewno wiemy, po którą z nich warto sięgnąć? Przede wszystkim – wybierając keto olej kokosowy – powinniśmy zwrócić uwagę na to czy jest on nierafinowany. To właśnie brak rafinacji – czyli tłoczenie na zimno, bez poddawania procesom oczyszczenia – umożliwia zachowanie cennych składników w produkcie. Bardzo często podczas rafinacji dochodzi nie tylko do zmniejszenia wartościowości samego w sobie produktu, ale także do dodania do niego substancji chemicznych (niewystępujących w naturalnie w oleju). Miłośnicy zdrowego stylu życia – niezależnie od tego czy przebywają na diecie ketogenicznej czy nie – cenią zdrowy olej kokosowy nie tylko za uniwersalne zastosowanie w kuchni (ponieważ nadaje się on zarówno do smażenia, jak i pieczenia) czy delikatnie kokosowy, przyjemny smak, ale również za możliwość wykorzystania go w domowej pielęgnacji. W medycynie tradycyjnej to właśnie ekologiczny olej kokosowy stosuje się wspierająco przy różnego rodzaju infekcjach, biegunkach, a także jako środek łagodzący przy atopowym zapaleniu skóry. Nie wszyscy wiedzą, że nawet 50% kwasów tłuszczowych w oleju kokosowym może stanowić zdrowy kwas laurynowy – wykazujący silne działanie przeciwbakteryjne oraz stymulujące układ immunologiczny.