Czy wiesz, że aby Twój organizm zachował dobre zdrowie i formę powinien przyjmować od 2 do 3 porcji nabiału dziennie? To właśnie produkty mleczne takie jak mleko, twaróg, jogurt czy kefir odpowiedzialne są nie tylko za dostarczenie Ci cennego wapnia (budującego kości i zęby, biorącego udział w procesie krzepnięcia krwi oraz pozytywnie wpływającego na pracę układu nerwowego), ale także za wsparcie kontroli masy ciała (ze względu na uczucie sytości, które zapewniają). Jedną z kilku propozycji nabiału w diecie może stanowić pożywny domowy jogurt – który bez problemu przygotujesz z pomocą specjalnej zakwaski! W sklepach ze zdrową, ekologiczną żywnością znajdziemy dziś nie tylko zakwaskę klasyczną (polecaną na początek przygody z produkcją domowego jogurtu naturalnego), ale także typu greckiego, dla dzieci od 6. miesiąca życia (z bifidobakteriami) czy tę z dodatkiem probiotyków (wspierającą odporność). Tak zwana „zakwaska do jogurtu” to nic innego jak żywe kultury bakterii, umożliwiające przygotowanie jogurtu w warunkach domowych – dzięki czemu możesz cieszyć się nie tylko wspaniałym smakiem oraz świeżością produktu, ale przede wszystkim jego prozdrowotnym działaniem. Aby właściwie zastosować zakwaskę – wystarczy zagotować pasteryzowane mleko, a następnie ostudzić je do temperatury 37-43 stopni Celsjusza. Kolejnym krokiem jest dodanie zawartości fiolki, a następnie dokładne wymieszanie składników. Naczynie z mlekiem i żywymi kulturami bakterii przykrywamy pokrywką, okrywamy kocem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 8-10 godzin. Po tym czasie warto włożyć naczynie do lodówki i odczekać kolejne kilka godzin – tak, by nasz jogurt był kremowy i gęsty. To o czym warto pamiętać decydując się na samodzielne robienie jogurtu to fakt, aby spożyć go do 7 dni.
- Żywe kultury bakterii posiadają cenną zdolność wytwarzania substancji o działaniu przeciwbakteryjnym, dzięki czemu hamują wzrost bakterii chorobotwórczych – mówi Sandra Kania, dietetyk - Chociaż na rynku znajdziemy dziś wiele interesujących propozycji zdrowych i naturalnych jogurtów – to właśnie domowy produkt z powodzeniem chroni nasz układ pokarmowy, usprawniając perystaltykę jelit. Żywe kultury bakterii w zdrowej i przemyślanej diecie to także skuteczniejsze przyswajanie witamin z grupy B i żelaza. Pamiętajmy, by zdrowe zakwaski kupować zawsze w sprawdzonych i zaufanych miejscach!