Chociaż cukrzyca stanowi jedną z bardziej popularnych chorób – nie wszyscy wiedzą, że na tę przypadłość (tylko w Polsce) cierpią 3 miliony osób. Niestety, liczna zachorowań na cukrzycę wciąż rośnie – mimo potwierdzonych informacji medycznych o możliwości realnego zapobiegania cukrzycy typu 2. Osoby, zmagające się z cukrzycą na co dzień, nie tylko zobowiązane są stosować odpowiednie leki, ale również wdrożyć w codzienne życie kilka istotnych zasad – mających na celu kontrolę poziomu cukru we krwi. Jedną z nich jest oczywiście korzystanie z urządzenia do jego pomiaru – na przykład glukometru czy cukrzycowego pierścienia kontroli. W przypadku zaobserwowania zbyt wysokiego poziomu cukru we krwi – warto przygotować posiłek na bazie węglowodanów i białka lub węglowodanów i tłuszczów, a następnie udać się na spacer. Ruch po spożyciu pokarmu to ważny element codziennego stylu życia osób zmagających się z cukrzycą – podobnie jak regularne picie wody mineralnej oraz sięganie po zdrowe i naturalne przekąski. Co powinno znaleźć się w domowej spiżarce cukrzyka? Przede wszystkim produkty bogate w witaminę D, która według wielu ekspertów może mieć wpływ na insulinooporność –oraz wspierające utrzymanie optymalnego poziomu cukru we krwi orzechy nerkowca oraz migdały.
- W przypadku osób zmagających się z cukrzycą, ważną rolę w codziennym żywieniu odgrywa też świadoma suplementacja – mówi Sandra Kania, dietetyk – Decydując się na zakup prozdrowotnych preparatów, warto sięgnąć po te z kurkuminą, morwą białą czy berberyną w składzie.
Pełną rozmowę z Sandrą na temat prawidłowego doboru zdrowej suplementacji znajdziesz tutaj.