Czy wiesz, że w organizmie człowieka występuje minimum 28 różnych typów kolagenu? Najwięcej z nich stanowi kolagen typu I – tworzący aż 90% skóry, kości oraz paznokci – kolagen typu II – wspierający funkcje odpornościowe oraz kolagen typu III – odpowiedzialny za zdrowie błony śluzowej jelit oraz układu krążenia. To główne białko strukturalne – kojarzone głównie jako budulec tkanki łącznej i stawów. Kolagen szczególnie mocno upodobały sobie dbające o zdrowy wygląd panie – chcące zachować skórę, włosy i paznokcie w jak najlepszym stanie przez długi czas. Nic dziwnego, że coraz częściej na naszych stołach goszczą produkty bogate w tę prozdrowotną substancję – między innymi ryby, galaretki mięsne oraz owoce morza.
Ryby w codziennej diecie – jakie wybrać?
Chociaż sama obecność ryb na stole pozytywnie wpływa na zdrowie człowieka – za najlepiej przyswajalne źródło kolagenu uznaje się tołpygę białą. To pochodząca z Azji ryba, żyjąca w zbiornikach wodnych w Polsce dzięki zarybianiu – o smaku przypominającym nieco mieszankę karpia z amurem (o nieco bardziej zwartym mięsie niż karp). Zdrowa tołpyga stanowi nie tylko źródło cennego dla chrząstek i skóry kolagenu, ale również kwasów omega-3, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego witamin z grupy B oraz żelaza i wapnia. Już samo wprowadzenie ryb w codzienną dietę może poskutkować wzmocnieniem całego organizmu – fanom szybkich i zdrowych przekąsek poleca się bio filety z makreli w aromatycznej oliwie z oliwek.
Jak wygodnie suplementować kolagen?
Jeśli wdrożenie ryb w codzienne, zdrowe menu wydaje Ci się sporym wyzwaniem – możesz sięgnąć po wygodny kolagen w formie tabletek powlekanych lub proszku do rozpuszczenia w wodzie. Kupuj koniecznie w sklepie ze zdrową żywnością, aby mieć pewność jakości produktu.
- Wybierając zdrowy suplement warto zwrócić uwagę na to, jakiego typu kolagen rzeczywiście zawarty jest w składzie – mówi Łukasz Szczotka, fizjoterapeuta – Dobrze, gdy produkt zawiera kolagen typu I i III ze skóry ryb i jest wzbogacony na przykład wspierającą odporność witaminą C. Pamiętajmy, że tylko regularna suplementacja kolagenu może przynieść satysfakcjonujące efekty – a stosowanie go w trakcie rehabilitacji powinno zostać skonsultowane z fizjoterapeutą.
Fish Omega 3 FORTE
Suplement diety. Naturalny olej rybi pozyskiwany z sardeli europejskiej, bogaty w kwasy omega 3: kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA).
Zobacz w sklepie