Dieta ketogeniczna – zakładająca spożywanie około 75% kalorii z tłuszczów, 20% z białka oraz 5% lub mniej z węglowodanów – przyciąga coraz to więcej osób, chcących nie tylko zdrowo zniwelować wagę, ale także zredukować stany zapalne w organizmie. Przechodząc tak zwaną „keto adaptację” - a więc przyzwyczajając się do redukcji węglowodanów w diecie przy jednoczesnym zwiększeniu ilości zdrowych tłuszczów - możemy odczuwać dolegliwości podobne do tych występujących przy przeziębieniu. Osłabienie organizmu jest jak najbardziej normalne w tym stanie – a osiągnięcie upragnionego stanu ketozy umożliwia pozyskiwanie niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania energii nie z glukozy, a z nagromadzonego w tkankach tłuszczu. Keto dieta – szczególnie dla osób początkujących – wymaga „przestawienia się” na żywność o niskiej zawartości węglowodanów, a więc stopniowego, a kolejno być może całkowitego wykluczenia między innymi produktów mlecznych i zbożowych (na czele z chlebem i makaronem), cukru (również miodu i jego zamienników), ziemniaków. Ciekawą propozycją na zdrowe keto śniadanie, szybką przekąskę w ciągu dnia czy naturalny, niskowęglowodanowy deser są bez wątpienia uwielbiania przez wielu z nas naleśniki – jak przygotować je tak, aby nie musieć rezygnować z pozytywnego wpływu ketozy na nasz organizm?
Pożywne keto naleśniki z kakao
Aby przygotować smaczne naleśniki keto potrzebujesz:
-
2 jajek
-
2 łyżek mąki migdałowej
-
odrobiny kakao
-
oleju kokosowego (do smażenia)
-
śmietanki 30% (opcjonalnie)
Składniki zmieszaj ze sobą – do uzyskania jednorodnej masy naleśnikowej. Jeśli ciasto wydaje Ci się zbyt gęste (na przykład nie rozlewa się na powierzchni patelni) – możesz dodać odrobinę śmietanki 30%. Smaż około dwóch minut na każdej ze stron. Naleśniki podawaj z ulubionymi keto dodatkami – polecamy twaróg naturalny, orzechy makadamia i pestki granatu!
Co można jeść na diecie keto?
Keto dieta – chociaż wyklucza sporo produktów – pozwala na stosowanie wielu ciekawych składników w przygotowywaniu codziennych posiłków. Jednym z nich są orzechy (laskowe, piniowe, włoskie, makadamia) oraz nasiona (chia, sezam, pestki dyni) oraz warzywa takie jakie jak szparagi, jarmuż, cukinia, kapusta, szpinak. Jeśli chodzi o owoce – z powodzeniem można sięgać po te z grupy jagodowych (truskawki, borówki, maliny). Jednym z najciekawszych produktów „dozwolonych” na diecie keto jest awokado – znajdujące szerokie zastosowanie w kuchni wielu z nas! Chociaż tradycyjna mąka pszenna nie jest mile widziana na diecie keto – bez problemu zastąpimy ją zdrowszym zamiennikiem, na przykład mąką kokosową, wspomnianą wyżej migdałową, mąką z ciecierzycy czy też z orzechów laskowych.
Bardziej obszerny spis produktów dozwolonych na diecie keto, można znaleźć na przykład tutaj: Produkty na diecie keto.
Nie da się ukryć – to właśnie keto dieta jest w ostatnim czasie tak chętnie wybierana przez miłośników zdrowego stylu życia, którzy chcą naturalnie pozbyć się zbędnych kilogramów. Zdrowe, wartościowe tłuszcze – przydatne w przyrządzaniu smacznych keto posiłków – dostaniemy w sklepie z bio żywnością i suplementami.
Zrób keto chleb chmurowy
Keto chleb na bazie twarogu to jeden z najbardziej popularnych zamienników pieczywa w diecie ketogenicznej. Łatwy do przygotowania, przeczytaj przepis i zrób sam lub sama.
Zobacz przepis