Już w niedzielę 31.03.2024 odbędzie się Wielkanoc – którą większość z nas będzie świętować z Rodziną i Przyjaciółmi. Okazja do wspólnego celebrowania skłania nas do zaproponowania takich potraw, które łączą w sobie tradycyjne smaki z nowoczesną, ciekawą formą. Jedną z nich jest żurek wielkanocny bez mięsa – wybierany nie tylko przez wegan i wegetarian, ale i tych z nas, którzy w tegoroczne Święta chcą spróbować czegoś nowego.
 
Aby przygotować 6 porcji smacznego wegańskiego żurku będziemy potrzebować:
 
- 1 całej włoszczyzny
- 500 ml zakwasu
- 200 gramów kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczki chrzanu ze słoiczka lub 1 łyżki chrzanu świeżego
- 3 ząbków czosnków
- 1 łyżki oleju
- odrobiny majeranku, pieprzu i ziela angielskiego
- grzybów (opcjonalnie)
 
Jak zrobić wege-żurek na Wielkanoc?
 
  1. Obrane, umyte i pokrojone w mniejsze kawałki warzywa włóż do garnka, wlej 2 litry wody, a następnie zagotuj
  2. Dodaj przyprawy oraz 3 ząbki czosnku
  3. Całość gotuj na małym ogniu przez 45 minut - w przykrytym garnku, a po upłynięciu czasu, przecedź powstały w ten sposób wywar
  4. Wywar umieść na ogniu oraz dodaj 1 łyżkę oleju
  5. Odmierz 250 mililitrów zakwasu – uzupełniając nim wywar
  6. Mieszankę – wywar z dodatkiem zakwasu – zagotuj, zmniejsz ogień i pozostaw garnek na nim jeszcze przez około 2 minuty
  7. Odstaw żurek z ognia – dopraw zupę chrzanem, dodając również kwaśną śmietanę.
 
Pożywny, wegetariański żurek możesz podawać tradycyjnie z jajkiem bądź w nieco mniej popularnej formie – z tofu.
 
Smacznego!