Ekologiczny napar z ziela karczocha warto spożywać nawet trzy razy dziennie – zawsze na około 15 minut przed posiłkiem. Karczoch już w starożytnej Grecji i Rzymie uważany był za wyjątkowe warzywo, które chętnie wykorzystywano w przygotowywaniu posiłków. Dzisiaj szczególną popularnością cieszy się zdrowe ziele karczocha – które stanowi jednocześnie roślinę leczniczą, jak i ozdobną. To właśnie naturalna herbatka z ziela karczocha – o charakterystycznym, delikatnie orzechowym smaku – zawiera cenną dla zdrowia cynarynę, czyli należący do kwasów fenolowych organiczny związek chemiczny, nie tylko przeciwdziałający stłuszczeniom wątroby czy też redukujący jej uszkodzenia, ale także wykazujący silne działanie antyoksydacyjne, choleretyczne (pobudzające wydzielanie żółci oraz stymulujące produkcję kwasów żółciowych – co pozytywnie wpływa na pulę cholesterolu w wątrobie) i łagodzące dolegliwości związanych z układem pokarmowym (na czele z bólami brzucha, biegunkami, wymiotami). Co ciekawe, ziele karczocha to również bogactwo witamin oraz składników odżywczych – magnezu, fosforu, wapnia i potasu. Na uwagę zasługuje też zawarta w karczochu inulina – czyli wielocukier, który nie jest trawiony w ludzkim organizmie, przez co zapewnia nam długotrwałe uczucie sytości, znacząco ułatwiając zdrowe zrzucenie wagi.
- Nie wszyscy wiedzą, że zdrowa inulina zawarta w karczochu, dostając się do jelita – staje się pożywieniem dla bakterii jelitowych, co oznacza, że przyczynia się do wytwarzania krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych – mówi Sandra Kania, dietetyk – Z kolei powstałe kwasy tłuszczowe stanowią świetną ochronę nabłonka jelitowego oraz wspierają rozwój dobroczynnych bakterii w jelicie. Pijąc ekologiczną herbatkę z ziela karczocha – z powodzeniem dbamy więc nie tylko o formę naszej wątroby, ale i całego układu pokarmowy!