Czy wiesz, że jedną z najcenniejszych przypraw na świecie – 100% naturalny kardamon w ziarnach – z powodzeniem kupisz dziś w sklepach z bio żywnością? Przyprawę tego typu wykorzystuje się głównie do urozmaicania smaku kawy, herbaty, ciast oraz wina – a dodana do marynaty, nada jej cytrynowo-imbirowego aromatu. Dlaczego warto zaopatrzyć się w zdrowy kardamon w ziarnach? Z wielu względów! Wypicie napoju z jego dodatkiem neutralizuje nieświeży oddech oraz chroni szkliwo – dzięki czemu sprawdzi się on osobom, chcącym zadbać o swoją jamę ustną. Ekologiczny kardamon w ziarnach to także cenne źródło potasu – regulującego poziom pH komórek, odpowiedzialnego za prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych, wspierającego prawidłową pracę mięśni (jego obecność w organizmie wpływa na zasoby niezbędnego dla nas glikenu). Co ciekawe, ziarna kardamonu łagodzą kłopoty żołądkowe, niwelują wzdęcia oraz działają rozkurczowo. Systematyczne stosowanie zdrowego kardamonu w ziarnach pomoże też odzyskać apetyt – a według Ajurwedy (tradycyjnej medycyny chińskiej) - pobudzić przepływ energii w ciele. Nie wszyscy wiedzą, że ziarna kardamonu ukryte są w bardzo twardych skorupkach – to, o czym warto pamiętać, dodając je do kawy, herbaty czy marynaty to fakt, że wystarczy już niewielka ilość, aby napój czy sos nabrał wyrazistego smaku.
- Ziarna naturalnego kardamonu nie od dziś słyną ze swoich właściwości wspierających układ pokarmowy oraz odpornościowy człowieka – mówi Sandra Kania, dietetyk – Skutecznie pomagają nie tylko przy problemach żołądkowych, zgadze czy nadkwasocie, ale także wspierają leczenie przeziębienia i grypy. Co więcej - kardamon pozytywnie wpływa też na naszą wątrobę, obniża cholesterol oraz… ułatwia zrzucenie wagi!