Czy wiesz, że przewlekłe zaparcia mogą dotyczyć nawet 15% populacji? Co ciekawe, najczęściej dotyczą one kobiet i osób starszych, a o samym w sobie zaparciu zwykle mówimy wtedy, kiedy wypróżnianie następuje rzadziej niż 2 razy w tygodniu. Dolegliwości towarzyszą zwykle inne symptomy – takie jak ból brzucha, nadmierne parcie czy uczucie niepełnego wypróżnienia. Jak radzić sobie z zaparciami przy pomocy domowych sposobów? Do najpopularniejszych z nich należy spożywanie sporych ilości błonnika pokarmowego – mającego na celu usprawnienie perystaltyki jelit. Błonnik możemy potraktować zarówno jako suplementację – i dodawać go do owsianki, koktajlu czy wody – jak i znajdować go w żywności, na przykład w pełnoziarnistych wyrobach żytnich, warzywach (takich jak groch, brukselka, fasola czerwona) czy owocach (przede wszystkim w suszonych morelach, bananach i jabłkach). Innym sposobem na pozbycie się niechcianych zaparć pozostaje przyjmowanie większych ilości wody niż zwykle – najlepiej 2,5 litra, a nawet 3 litra płynów. Pracę jelit wesprze również jogurt naturalny – dodatkowo przyczyniający się do utrzymania zdrowej flory bakteryjnej. Jeśli problem zaparć utrzymuje się przez długi czas, warto wykonać odpowiednie badanie, takie jak morfologia krwi, badanie radiologiczne czy endoskopowe jelita grubego (tak zwana „kolonoskopia”). Jak się jednak okazuje, zwykle już samo dodanie cennego błonnika pokarmowego do swojej codziennej, zdrowej diety, może mieć zbawienny wpływ na częstotliwość wypróżniania. W sklepach z bio żywnością i suplementami znajdziemy wiele rodzajów ekologicznego błonnika – między innymi z aronii, owsiany, akacjowy czy bambusowy.

 
- Błonnik to nie tylko sprawdzony sposób na uciążliwe zaparcia, ale również na zachowanie uczucia sytości w ciągu dnia, ze względu na swoje właściwości wiążące treść pokarmową – mówi Sandra Kania, dietetyk – Zdrowy błonnik pozytywnie wpływa także na poprawę profilu lipidowego krwi – a wszystko to za sprawą zdolności wiązania toksyn, która okazuje się niezwykle przydatna również wtedy, kiedy chcemy zredukować swoją wagę. Błonnik pokarmowy możemy rozpuszczać nie tylko w wodzie, ale również soku czy płynnym jogurcie – dzięki czemu z powodzeniem potraktujemy go jako wartościowy dodatek do przekąsek w ciągu dnia!