Czy wiesz, że aby upiec zdrowe, domowe pieczywo wystarczy użyć 15 gramów zakwasu w proszku na 500 gramów mąki? To właśnie bio zakwas żytni w proszku jest w stanie zapewnić nam świeży, aromatyczny smak chleba – przywołujący na myśl beztroskie dzieciństwo! Zakwas zawiera wiele cennych dla zdrowia składników – między innymi witaminy z grupy B (które odpowiadają nie tylko za pamięć i koncentrację, ale także piękną skórę!) oraz magnez, żelazo i cynk. To co warto wiedzieć o naturalnym zakwasie w proszku to fakt, że nie wpływa on na wyrastanie chleba – ale na strukturę i smak jego miękiszu, czyli na miękką, lekko żółtą część z pęcherzykami. Jak używać zdrowego zakwasu w proszku? Przede wszystkim należy dodać do niego ciepłą wodę (o temperaturze niższej niż 40 stopni Celsjusza) – tak, by uzyskać gęstą papkę. W ten sposób przygotowany produkt odstawiamy na kilka godzin w ciepłe miejsce – co sprawi, że nasz zakwas zacznie „pracować” (na co wskazują powstające na jego powierzchni bąbelki). Ostatnim krokiem jest dodawanie przez kilka dni do zakwasu mąki i wody – tak, by go odżywić. W tak zwanym „dokarmianiu” zakwasu pomoże nam mąka żytnia – przede wszystkim ta typu 2000. Zakwas suszony można przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu nawet kilka lat – po „obudzeniu” wciąż będzie się wspaniale sprawdzał, ciesząc nas aromatycznym, domowym pieczywem!