Czy wiesz, że krzew rokitnika zwyczajnego może osiągać wysokość nawet 6 metrów? Ta nietuzinkowa roślina - o charakterystycznych żółtych lub pomarańczowych owocach – wypuszcza je dopiero po około 3 latach od posadzenia (dlatego też rokitnik nazywany bywa „krzewem dla cierpliwych"). W sklepach ze zdrową żywnością z powodzeniem znajdziemy dziś różnego rodzaju wyroby na bazie ekologicznego rokitnika – z których najpopularniejszy jest sok. Rzeczywiście, to właśnie zdrowy sok z rokitnika słynie ze swoich właściwości przeciwzapalnych oraz chroniących organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. To naturalny sposób na zachowanie odporności (nie tylko w sezonie jesienno-zimowym), zniwelowanie kłopotów trawiennych i na obniżenie poziomu cholesterolu. Co ciekawe, regularne picie naturalnego soku z rokitnika sprzyja też osobom, walczącym z wysokim ciśnieniem oraz tym z nas, którzy chcą oczyścić organizm z toksyn (dzięki działaniu detoksykującemu – to właśnie sok z rokitnika pospolitego przyczynia się do skutecznej utraty wagi!). Choć sam w sobie smak rokitnika nie jest określany jako szczególnie przyjemny – z całą pewnością warto wdrożyć go w swoją codzienną, zdrową dietę. Zawarta w nim witamina K wspiera proces krzepnięcia krwi, witaminy z grupy B korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego, z kolei obecność krzemu – ucieszy miłośników zdrowych i mocnych włosów oraz paznokci.
- Sok z rokitnika to podstawa domowej spiżarki na czas jesieni – mówi Sandra Kania, dietetyk – Kupując ekologiczne soki dla siebie i swoich Bliskich, zwracajmy uwagę na oznaczenie „NFC”, mówiące nam o tym, że dany produkt nie został wyprodukowany z koncentratu – a powstał dzięki wykorzystaniu procesu tłoczenia z rozdrobnionych owoców czy warzyw. Co ciekawe, systematyczne picie soku z rokitnika, pomoże nie tylko w przeziębieniu, grypie czy ogólnym osłabieniu organizmu, ale także w przypadku chorób autoimmunologicznych, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów.