Czy wiesz, że poziom cukru we krwi u zdrowej osoby dorosłej na czczo powinien wynosić od 70 do 99 mg/dL, z kolei po posiłku (około 2 godzin od zjedzenia) – poniżej 140? „dL” to nic innego jak jednostka stężenia cukru we krwi – oznaczająca decylitr, czyli 100 mililitrów. Jeśli na co dzień odczuwamy zwiększone pragnienie, bóle głowy i senność – prawdopodobnie nasz poziom cukru przekroczył 180 mg/dL. Innymi - wskazującymi na zbyt wysoki „cukier” - symptomami, mogą być kłopoty z koncentracją, częste oddawanie moczu, przesuszona skóra czy niewyraźne widzenie. Co ciekawe, pacjenci, u których wykrywa się cukrzycę – nierzadko skarżą się na wynikające z niedokrwienia bóle nóg oraz uczucie swędzenia w obszarze podeszw stóp. Aby naturalnie i bezpiecznie obniżyć poziom cukru we krwi – warto wyrobić w sobie nawyk sprawdzania indeksów glikemicznych spożywanych na co dzień produktów oraz dodawanie błonnika pokarmowego do sosów, zup i przekąsek (na przykład jogurtu naturalnego). Co zjeść na kolację, aby rano uzyskać niski poziom cukru? Przede wszystkim warzywa – na czele z brokułami i pomidorami – pieczywo wieloziarniste oraz niektóre owoce (na przykład melona). Dobrze sprawdzą się też ryby i orzechy – czyli cenne źródła tak zwanego „chudego białka”. Aby zadbać o „cukier” w swoim organizmie – warto sięgnąć też po sprawdzone suplementy diety z morwą białą, jałowcem i korzeniem mniszka lekarskiego w składzie. Nie od dziś wiadomo, że zdrowa morwa biała – występująca przede wszystkim na terenie Azji – nie tylko pozytywnie wpływa na obniżenie poziomu cukru, ale także zapobiega zachorowaniu na miażdżycy oraz zrzuceniu wagi. Liście naturalnej morwy białej to także remedium na… pobudzenie laktacji! Z kolei ekologiczny jałowiec – roślina iglasta, licząca nawet do 71 gatunków (z czego w Polsce, w warunkach naturalnych, występują zaledwie 2 – pospolity i sabiński) – pobudza wydzielanie żółci, działa bakteriobójczo i moczopędnie, a także zmniejsza kłopoty trawienne.
- Zbyt wysoki poziom cukru we krwi może skutecznie uprzykrzać nam życie – mówi Sandra Kania, dietetyk – Podwyższony „cukier” to z reguły sygnał naszego organizmu na dziejące się w nim zmiany – a konkretnie na zaburzenia gospodarki węglowodanowej, na które w dużej mierze ma wpływ niewłaściwe odżywianie i brak ruchu. Na szczęście – wdrożenie aktywności fizycznej, przemyślanej diety i balansujących „cukier” suplementów o naturalnych składach, może pomóc nam powrócić „na właściwe tory”!