Wreszcie wkraczamy w okres, kiedy na straganach pojawią się polskie truskawki. Choć w tym sezonie robiłam już pierwsze śniadania z truskawkami - to nie mogę doczekać się aż będę mogła przyrządzić ciasto z krajowych plonów! To, co wyróżnia te małe owoce z Polski na tle zagranicznych importów, to ich niezwykły, wyjątkowy smak, który zawdzięczamy dobrym warunkom atmosferycznym i odpowiedniej jakości glebom. Jak wiemy - nasze małe, urocze owoce charakteryzują się dużą słodkością i niepowtarzalnym aromatem, a to wszystko sprawia, że w sezonie sięgamy po nie nad wyraz chętnie! Jednak to nie wszystko - oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych, truskawki posiadają w sobie bardzo wiele cennych witamin i innych składników odżywczych - takich jak błonnik, który wspomaga układ trawienny oraz reguluje ośrodki sytości.
W smacznych i zdrowych truskawkach znajdziemy również:
- witaminę C
- witaminę B6
- kwas foliowy (B9)
- mangan – który wspiera właściwą budowę kości i zapobiega osteoporozie
Jak wiele innych czerwonych owoców - truskawki bogate są w antyoksydanty, czyli utleniacze, które wspomagają oczyszczanie organizmu i neutralizują wolne rodniki (dzięki czemu chronią nasze komórki przed uszkodzeniem i stresem oksydacyjnym). Dla mnie jako sportowca, garść truskawek to również sposób na zmniejszenie stanów zapalnych w organizmie po intensywnych treningach.
A wracając do ich słodkości - nie jest ona jedynie walorem smakowym, ale również dawką naturalnych cukrów, które mogą szybko dostarczyć nam energii niezbędnej podczas treningu i po jego zakończeniu! Co więcej, zjedzenie porcji truskawek w czasie bądź po treningu to również dobry sposób na uzupełnienie glikogenu w mięśniach - co z kolei może pomóc w szybszej regeneracji. Mam także dobrą wiadomość dla osób chcących zrzucić wagę przed wakacjami - truskawki należą do jednych z najmniej kalorycznych owoców, co czyni je doskonałą przekąską dla tych z nas, którzy dbają o wygląd sylwetki i zdrową dietę! Pamiętajmy jednak, że dodawanie do nich śmietany czy cukru może okazać się bardzo zgubną drogą – tworząc prawdziwą „bombę kaloryczną” i, zamiast ułatwiać odchudzanie, może znacząco je utrudnić.
Tak jak wspominałam już na początku – odliczam dni do pojawienia się truskawek na targu! Planuję zrobić aromatyczne, domowe ciasto z polskimi truskawkami - a jeśli i Wy lubicie takie wakacyjne desery… to koniecznie łapcie mój przepis!
Do przygotowania ciasta potrzebujesz:
300 g mąki owsianej
100 g migdałów lub innych nasion
80 ml syropu klonowego lub miodu
70 g banana (1 mniejszy)
70 ml wody
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Do środka ciasta dodaj:
500 g truskawek
100 ml miodu, syropu klonowego lub z agawy (jak kto lubi!)
25 g nasion chia
Jak przygotować pyszne truskawkowe ciasto?
Zaczynamy od pokrojenia truskawek. Następnie wrzucamy je do rondelka z syropem lub miodem i chia, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 10 minut. W międzyczasie mieszamy wszystkie składniki na ciasto – mąkę, zmielone migdały, syrop klonowy, puree bananowe, wodę i sodę oczyszczoną (aż do uzyskania luźnego ciasta). Kolejno przygotowujemy średniej wielkości blachę do pieczenia oraz pryskamy ją olejem kokosowym. Kolejny krok to wyłożenie ciasta na talerz, wygładzenie jego powierzchni i nałożenie nadzienia truskawkowego. Na koniec sypiemy wierzch ciasta pozostałą ⅓ jego częścią. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C - przez około 25 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!