Czy wiesz, że tahini – pochodząca z rejonu państw basenu Morza Śródziemnego oraz z Bliskiego Wschodu zdrowa pasta sezamowa – zawiera cenne kwasy omega-6, które nie tylko regulują nasz metabolizm, ale także pozytywnie wpływają na układ nerwowy oraz zdrowie kości? Tahini powstaje z uprzednio uprażonych ziaren sezamu – dzięki czemu dodanie nawet niewielkiej ilości pasty do dań sprawia, że nabierają one charakterystycznego, orientalnego smaku. Tahini najpopularniejsza jest w krajach Bliskiego Wschodu – a stanowiący jej bazę sezam to bogate źródło między innymi żelaza, miedzi, fosforu, cynku i selenu. Intensywny smak ekologicznego tahini z powodzeniem uzupełni potrawy zarówno na słodko, jak i słono - a po dodaniu do niej odrobiny soku z cytryny i oliwy, możemy uzyskać nietuzinkowy dressing (w sam raz do pieczywa czy sałatki!). Nie wszyscy wiedzą, że naturalna pasta tahini to także spore ilości błonnika pokarmowego – który wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego, zapewniając jednocześnie uczucie sytości. Co ciekawe, tahini ma w zasadzie nieograniczony termin przydatności – dlatego też, trzymając duży słoik produktu w ciemnej szafce kuchennej, nie musimy martwić się o to, czy po kilku miesiącach wciąż możemy korzystać z pasty. Choć tahini możemy przygotować w warunkach domowych – uzyskanie idealnego smaku może stanowić wyzwanie dla wielu z nas! Jeśli pasta jest nieco gorzka, a przy tym ma ciemny kolor – prawdopodobnie ziarna sezamu zostały zbyt mocno podprażone. Wybierając gotowe tahini w sklepie ze zdrową żywnością – możemy liczyć na wysokiej jakości, pożywny i smaczny produkt, który dostarczy nam niezbędnych składników odżywczych!
- Tahini zawiera między innymi witaminy z grupy B, takie jak ryboflawinę, tiaminę czy witaminę B5 – mówi Sandra Kania, dietetyk – Ryboflawina, czyli zdrowa witamina B2, dba o prawidłową pracę wzroku, z kolei tiamina wspiera układ immunologiczny oraz działa antyoksydacyjnie. Osobiście lubię dodawać tahini do zupy z ciecierzycy lub kremu kalafiorowego.