Czy wiesz, że aż 90% upraw szafranu znajduje się w Iranie? Ta wyjątkowa przyprawa słynie z charakterystycznego smaku – wystarczy jej niewielka ilość, aby nadać potrawie przyjemnego aromatu. Szafran słynie z delikatnie gorzkich nut smakowych, dzięki czemu sprawdzi się w roli przyprawy do wielu dań – co ciekawe, uznawany jest za afrodyzjak, a jedna z legend mówi o kąpielach cesarza rzymskiego Marka Aureliusza w aromatycznym naparze z szafranu w celu wzmocnienia potencji. Szafran słynie z wielu właściwości prozdrowotnych – mających pozytywny wpływ na układ pokarmowy (między innymi poprzez wsparcie procesu trawienia) oraz układ nerwowy (wykazuje działanie przeciwdepresyjne – podnosząc nastrój już po 6 tygodniach systematycznego stosowania). Ekologiczny szafran z powodzeniem zastąpi sól w naszej kuchni – może być też wykorzystywany jako przyprawa do deserów, na przykład do ciast drożdżowych czy szarlotki. Szafran nazywany bywa „najdroższą przyprawą świata” - panie docenią go za realny wpływ na zniwelowanie skurczów menstruacyjnych oraz za możliwość szybkiej poprawy samopoczucia w czasie PMS. Zdrowa herbatka z szafranem to również naturalny lek na wrzody oraz tani sposób na utratę wagi – z kolei nitki szafranu doskonale sprawdzą się się jako dodatek do potraw z ryżem i kurczakiem oraz warzyw (ze szczególnym uwzględnieniem szparagów i pomidorów).

- Szafran możemy stosować jako aromatyczną przyprawę do przygotowania codziennych potraw, jak i w formie ekologicznej herbatki – mówi Sandra Kania, dietetyk – Owocowy napar z dodatkiem cennego dla zdrowia szafranu pozwoli na szybką, skuteczną poprawę nastroju, a w połączeniu z aromatycznym cynamonem – dodatkowo wzmocni nasz organizm i doda energii!