Aż 60% Polaków zwraca uwagę na to, co znajduje się na ich talerzu – nic dziwnego, że w momencie, kiedy chcemy pozwolić sobie na tak zwany „cheat meal”, a więc odstępstwo od zdrowej diety w formie jednego posiłku (najczęściej w skali tygodnia) – niejednokrotnie zastanawiamy się nad tym czy postawić na słodycze czy fast foody. Choć żadna z tych grup produktowych nie napawa optymizmem jeśli chodzi o wartości odżywcze – warto zastanowić się na który szybki posiłek lepiej będzie się zdecydować. Pierwszym, najistotniejszym aspektem w przypadku podjęcia tej decyzji będzie pora dnia, w której chcemy spożyć ulubionego batonika czy frytki z popularnej restauracji fast food – jeśli za moment „cheat meala” obraliśmy sobie poranek, dużo lepszym rozwiązaniem będzie batonik, tabliczka czekolady czy ciastko. Z kolei – jeśli zamierzamy wpleść niezdrową żywność w porze obiadowej, lepiej będzie postawić na frytki, które stanowią – co prawda niskiej jakości, ale jednak – dodatek skrobiowy. Ważne, aby niezdrową słodką przekąskę czy fast fooda nie fundować sobie późnym wieczorem – ponieważ znacząco zwolni to proces trawienia, co może przełożyć się na problemy z zaśnięciem.

Czym zastąpić fast foody?

Jeśli nie potrafimy zrezygnować z kebaba, frytek, pizzy czy zapiekanki – znacznie lepszym pomysłem od zakupu ich w przydrożnej budce, będzie samodzielne przygotowanie szybkiego jedzenia w domu. Wybierając gotową, bezglutenową mieszankę do pieczenia ciasta na pizzę, vege mięso typu kebab czy ekologiczne frytki ziemniaczane – z łatwością przygotujemy zdrowe zamienniki najpopularniejszych fast foodów w domu. Co więcej, gotując w warunkach domowych – doskonale wiemy co finalnie wyląduje na naszym talerzu. Aby nadać potrawom wyrazistego smaku – warto zaopatrzyć się w aromatyczne, naturalne przyprawy, takie jak papryka wędzona słodka, pieprz ziołowy, curry czy różowa sól himalajska.

Co zamiast słodyczy?

Podobnie jak fast foody – słodycze również mają swoje zdrowe zamienniki. Wybierając baton bakaliowo-zbożowy z truskawką, czekoladą albo maliną zamiast popularnego, kakaowego batonika – nie tylko zaspokoisz pragnienie na słodycze, ale również dodasz sobie potrzebnej do realizowania kolejnych aktywności energii! Tradycyjny cukier biały warto wymienić chociażby na ten brązowy – lub skorzystać z możliwości dosładzania miodem.

- Niezależnie od tego czy postawimy na słodycze czy fast foody – warto mieć na uwadze, by „cheat meale” nie stały się naszą codziennością – zauważa Sandra Kania, dietetyk.

CZEKOLADA GORZKA 100% KAKAO BIO

Gorzka czekolada niemieckiej marki Vivani to propozycja dla miłośników organicznych słodyczy. Eleganckie opakowanie kryje w sobie ekskluzywny przysmak pozbawiony cukru. Ten produkt to wyłącznie ziarno kakao.


	  CZEKOLADA GORZKA 100% KAKAO BIO
	  Zobacz w sklepie

CZEKOLADA GORZKA Z CHILI BIO

Czekolada gorzka z chili to nietypowe połączenie smakowe, które może zaskoczyć niejednego miłośnika gorzkiej czekolady. Dodatek ostrej chili nadaje czekoladzie intensywności i nuty orientalnej egzotyki.


	  CZEKOLADA GORZKA Z CHILI BIO
	  Zobacz w sklepie

CZEKOLADA GORZKA Z IMBIREM I KURKUMĄ

Czekolada gorzka z imbirem i kurkumą to połączenie smakowe, które łączy w sobie ostre nuty imbiru i aromat kurkumy. Imbir dodaje czekoladzie intensywności, a kurkuma dostarcza przeciwutleniaczy.


	  CZEKOLADA GORZKA Z IMBIREM I KURKUMĄ
	  Zobacz w sklepie