Nie od dziś wiadomo, że składniki aktywne występujące w grzybach - mają realny wpływ na dobre zdrowie i samopoczucie człowieka. Ciekawą odmianą grzybów jest twardnik japoński, znany jako shiitake - doceniany przede wszystkim przez miłośników zdrowego stylu życia, chcących zapewnić sobie i swojej Rodzinie długie życie w doskonałej formie. Dlaczego warto wprowadzić shiitake do swojej zdrowej diety? Jest kilka istotnych powodów!

Naturalna odporność

Czym właściwie jest twardnik japoński? To odmiana grzybów, występująca w Azji Wschodniej, Japonii, Chinach i na Półwyspie Indochińskim. Co ciekawe - doskonale nadają się do marynowania, można spożywać je również w stanie świeżym oraz suszonym. W Japonii od setek lat shiitake znajduje zastosowanie jako remedium na przeziębienia, otyłość, choroby serca, a nawet... problemy seksualne. Mimo prozdrowotnego działania na wielu płaszczyznach - najważniejszą właściwością twardnika japońskiego jest jego pozytywny wpływ na odporność. Naturalne substancje zawarte w zdrowych grzybach pobudzają układ odpornościowy do produkcji przeciwciał, przeciwdziałając tym samym infekcjom -  zarówno bakteryjnym, jak i wirusowym.


W okresie jesienno-zimowym, gdy przeziębienia są niemalże na porządku dziennym - warto dodawać je do codziennych potraw (na przykład w formie suszonej firmy Bio Planet). Kawałki suszonych grzybów na początku wprowadzania do zdrowej diety to zbyt wiele? Spróbuj ekologicznego makaronu ramen z subtelnym (2%) dodatkiem shiitake od Terrasany!

Zdrowe i smaczne

Ilość zdrowych składników w twardniku japońskim jest zdumiewająca! Grzyby shiitake zawierają szereg potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin - witaminę C, D czy witaminy z grupy B. Co więcej, bogate są w wapń (wzmacniający układ kostny), selen (poprawia kondycję włosów i paznokci, a także zwiększa produkcję plemników!), cynk (pomaga w regulacji cyklu miesiączkowego oraz wspiera układ pokarmowy), a także fosfor (utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową). Zdrowe, ekologiczne grzyby można przyjąć w formie wygodnej kapsułki - warto zastanowić się nad tego typu suplementacją, aby wesprzeć organizm kompleksowo.

Sproszkowane, certyfikowane  grzyby shiitake proponują  producenci zdrowych, sprawdzonych suplementów -  Aliness i Vital Pilze.

 

Ekologiczny suplement diety

To nie wszystko! Zdrowe i naturalne shiitake doskonale sprawdzą się jako dodatek w diecie cukrzycowej czy w przypadku podwyższonego cholesterolu. Dzięki wysokiej zawartości potasu - utrzymują prawidłowy poziom ciśnienia krwi oraz uelastyczniają naczynia krwionośne, a zawarty w nich betaglukan opóźnia wchłanianie pożywienia, co sprawia, że uczucie sytości zostaje z Tobą na dłużej! Jednak działanie twardnika nie kończy się na dolegliwościach fizycznych - poleca się go również tym osobom, które mają problemy z zasypianiem, odczuwają nadmierną nerwowość i stres. Intensywna sesja? Sporo pracy? Shiitake pobudzą koncentrację, a Ty będziesz spać spokojnie!


Jeśli do tej pory zdrowe i naturalne grzyby nie znalazły swojego miejsca w Twojej diecie - warto po nie sięgnąć i poczuć realny wpływ zarówno na zdrowie, jak i formę oraz samopoczucie! Ważne, by grzyby shiitake kupić w sprawdzonym miejscu - polecamy sklepy ze zdrową żywnością. Wszystkie wymienione w artykule produkty - zarówno w formie suszonej, jak i suplementu w kapsułkach - znajdziesz w sklepie internetowym Zdrowie Na Stole.  Jedz na zdrowie!