Aby ugotować ekologiczną quinoę czarną wystarczy przelać ziarno strumieniem gorącej wody na drobnym sicie, a następnie gotować je w proporcji 1:2 (1 porcja zdrowej komosy czarnej na 2 porcje wody) przez około 25 minut. To właśnie naturalna quinoa czarna z powodzeniem zastąpi nam znacznie bardziej kaloryczny makaron czy ziemniaki – stanowiąc smaczną i zdrową bazę codziennych posiłków. To doskonałe źródło białka – także dla osób nietolerujących glutenu – oraz przeciwzapalnego omega 3, odpowiedzialnego między innymi za wspomaganie pracy mózgu i produkcję hormonów tkankowych. Komosa czarna wykazuje też działanie antynowotworowe oraz zapobiega zachorowaniu na miażdżycę, a dzięki niewielkiej ilości cukru – może być z powodzeniem stosowana przez osoby walczące z cukrzycą. Quinoa czarna to także bogactwo witamin – między innymi tych z grupy B – regulującego ciśnienie krwi cynku, wapnia i żelaza. Komosa czarna sprawdzi się zarówno w roli dodatku na zimno, jak i na ciepło – w sałatkach, zupach, deserach. Ciekawą propozycją wykorzystania zdrowej komosy czarnej jest szybka i łatwa w przygotowaniu przekąska – z dodatkiem jogurtu naturalnego, orzechów oraz owoców. Wdrożenie lekkostrawnej czarnej quinoi w swoją codzienną, przemyślaną dietę poleca się przede wszystkim tych z nas, którzy chcą zadbać o odżywienie organizmu – szczególnie przy anemii oraz ogólnym jego osłabieniu, spowodowanym chociażby infekcją bakteryjną.

 
- To, na co warto zwrócić szczególną uwagę w przypadku komosy czarnej, to jej wysoka zawartość witaminy E – nie bez powodu nazywanej „witaminą młodości” – zauważa Sandra Kania, dietetyk – Quinoa czarna nie tylko skutecznie wygładzi naszą skórę, ale także zredukuje zmiany trądzikowe, a jej nietuzinkowy, lekko orzechowy smak sprawia, że regularne przyjmowanie komosy staje się prawdziwą przyjemnością!