Już 31.03.2024 odbędzie się Wielkanoc – czas, który wielu z nas poświęci Rodzinie i Przyjaciołom. Wspólne świętowanie zmartwychwstania Chrystusa lub – po prostu – cieszenie się sobą, zwykle odbywa się przy suto zastawionym stole (na którym nie może zabraknąć chociażby tradycyjnego żurku, jajek faszerowanych czy białej kiełbasy). Większość z nas na czas Świąt planuje również poczęstunek na słodko – zastanawiając się, które ciasto wielkanocne wybrać. Do najpopularniejszych w Polsce wypieków w tym okresie należy oczywiście tradycyjny mazurek, babka cytrynowa oraz sernik – zarówno ten z rodzynkami, jak i bez. Jak się jednak okazuje – coraz więcej z nas, chcąc zaskoczyć gości i domowników, wybiera mniej znane w Polsce propozycje świątecznych ciast. Jedną z nich jest drożdżowe ciasto „Colomba Classica”, znane głównie we Włoszech. „Colomba” w języku włoskim oznacza gołębia – dlatego też tego typu ciasto przygotowywane jest w kształcie ptaka z rozpostartymi skrzydłami. To wielkanocna babka stworzona przez włoskiego cukiernika na początku XX wieku – powstała na skutek modyfikacji słynnej Panettone. W cieście „Colomba Classica” znajdziemy między innymi włoski miód z dzikich kwiatów, olejek eteryczny z pomarańczy, wanilię bourbon, naturalny zakwas czy lukier migdałowy. Co ciekawe, ciasto do przygotowania tej tradycyjnej banki wytwarzane jest przed ponad 50 godzin, a przed spróbowaniem tego włoskiego wypieku – zaleca się jego delikatne podgrzanie. To, czym wyróżnia się ten wyjątkowy wypiek, to przede wszystkim jego puszysta, miękka konsystencja – dzięki wykorzystaniu świeżych jaj i masła – oraz chrupkość, która spowodowana jest obecnością (między innymi) aromatycznej skórki pomarańczowej. To bez wątpienia najważniejszy symbol kulinarny włoskiej Wielkanocy – który sprawia, że wspólne celebrowanie staje się jeszcze bardziej przyjemne!