Czy wiesz, że jedząc 3 główne posiłki dziennie (śniadanie, obiad i kolację) możesz pozwolić sobie na 2 przekąski w ciągu doby (2. śniadanie, podwieczorek)? Choć wielu z nas sięga po przekąski częściej, niejednokrotnie zastanawiamy się co warto wybrać, aby się nasycić, a jednocześnie nie zawyżyć zbyt mocno dziennej puli kalorycznej. Jak się jednak okazuje, przekąska może być jak najbardziej zdrowa i wartościowa – wszystko zależy od naszych codziennych decyzji, które powinny opierać się na naszym aktualnym stanie zdrowia, formie i preferencjach żywieniowych. Najczęściej przekąskę stanowi owoc – na przykład jabłko, gruszka, banan czy garść malin – czasem są to jednak różnego rodzaju orzechy bądź ich mieszanki z suszonymi owocami. Chyba każdemu z nas zdarzyło się też sięgnąć po batona proteinowego lub chrupki o wyższej zawartości białka – pamiętajmy jednak, że jego niedobory są stosunkowo rzadkie, dlatego też po tego typu snacki warto sięgać z umiarem (szczególnie wtedy, kiedy na co dzień nie ćwiczymy zbyt intensywnie). W sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy również różnego rodzaju zdrowe desery – takie jak te ryżowe czy na mleku owczym. Interesującą propozycją zdrowej przekąski może okazać się też produkt na bazie wody i migdałów oraz wartościowej skrobi z tapioki, dostępny w wielu wersjach smakowych. Pamiętajmy, że przekąska poranna i wieczorna powinny nieco różnić się od siebie – ponieważ o poranku potrzebujemy zwykle znacznie więcej energii, podczas gdy wieczorem zazwyczaj chcemy, po prostu, „wrzucić coś na ząb”. Miłośnikom amerykańskiej kuchni spodoba się kanapka z masłem orzechowym i dżemem porzeczkowym – z kolei jeśli mamy ochotę na przepisy francuskie, postawmy na lekkie tosty, nasączone sokiem pomarańczowym. W sklepach z bio produktami znajdziemy dziś całe mnóstwo tak zwanych „fit przekąsek” – zanim jednak zdecydujemy się na ich zakup, dokładnie przeczytajmy skład. Wszystko po to, aby móc mieć pewność, że w nasze ręce trafia naturalna, jakościowa przekąska, bez sztucznych dodatków i konserwantów.