Czy wiesz jak rozpoznać stan zapalny w swoim organizmie? Zwykle świadczy o nim 5 konkretnych symptomów – takich jak ocieplenie ciała, zaczerwienienie, ogólne osłabienie, ból i obrzęk. Oprócz tego, część z nas może zaobserwować również spadek apetytu, występowanie dreszczy, zawroty głowy oraz bóle mięśniowe. Jak się okazuje, stan zapalny może być spowodowany nie tylko chronicznym stresem czy szeroko pojętym niezdrowym stylem życia, ale również przyjmowaniem niektórych leków czy niewłaściwą dietą. To właśnie codzienny sposób żywienia może mieć ogromny wpływ na to, czy zapalenie utrzymuje się w orgazmie – czy też nie. Jakie produkty spożywcze uchodzą za przeciwzapalne? Przede wszystkim te bogate w antyoksydanty – czyli związki chemiczne, neutralizujące wolne rodniki tlenowe. Chociaż niektórzy z nas mylą dietę przeciwzapalną z odchudzającą, każda z nich działa w inny sposób. Cel diety redukcyjnej stanowi naturalnie pozbycie się dodatkowych kilogramów, podczas gdy dieta przeciwzapalna obejmuje zniwelowanie bądź całkowite usunięcie stanu zapalnego, jaki pojawił się w organizmie.
 

Dieta przeciwzapalna – jakich zasad przestrzegać?

 
W zdrowej diecie przeciwzapalnej należy między innymi ograniczać spożywanie białka pochodzenia zwierzęcego – zastępując je tym roślinnym, obecnym chociażby w roślinach strączkowych. Inne założenie tego interesującego stylu żywienia to sięganie po produkty nieprzetworzone bądź przetworzone w bardzo niewielkim stopniu. Co więcej, dobrze jest wykluczyć tłuszcze trans oraz wprowadzić do swojego jadłospisu zioła, słynące z działania niwelującego stan zapalny. Mowa tutaj oczywiście o prozdrowotnej kurkumie, rozmarynie, szafranie czy goździkach. Nieodłącznym elementem diety przeciwzapalnej jest też regularne picie wody, ziołowych naparów i zielonej herbaty. Aby wzmocnić działanie przeciwzapalne, część z nas decyduje się też na sięgnięcie po suplementy diety – na przykład witaminę C czy karotenoidy, które są silnym antyoksydantem.