Czy wiesz, że w zdrowych bio posypkach cukrowych znajdziemy zaledwie 4 składniki? To właśnie naturalne posypki o prostym składzie sprawiają, że różnego rodzaju wypieki i desery stają się jeszcze bardziej estetyczne. W składzie ekologicznych posypek cukrowych znajdziemy oczywiście certyfikowany cukier, mąkę ryżową, ekstrakty roślinne, które nadają jej pożądanego, pastelowego koloru oraz wosk carnauba – substancję glazurującą, pozyskiwaną z liści rosnącej w Brazylii palmy o nazwie „kopernicja”. Chociaż w marketach wybór kolorowych posypek cukrowych jest ogromny, coraz więcej z nas decyduje się na zakup ich zdrowszych wersji. Wszystko ze względu na rosnącą świadomość jak bardzo codzienne, pozornie małe wybory żywieniowe mogą wpływać na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Ekologiczne posypki cukrowe w różnych wariantach jeśli chodzi o kształt i kolor znajdziemy naturalnie w sklepach ze zdrową żywnością. Dostępne w nich posypki są nie tylko znacznie zdrowsze od słodkich posypek z marketu, ale również zamknięte w opakowaniach umożliwiających ponowne zamknięcie – co oznacza, że nie musimy kupować kolejnej posypki na następną okazję. Co ciekawe, certyfikowane ekstrakty roślinne – zapewniające produktowi atrakcyjny kolor – pochodzą między innymi z rzodkwi, jabłka, czarnej porzeczki, jagody i spiruliny, dzięki czemu nie musimy obawiać się ewentualnej obecności niechcianych sztucznych barwników. Jak wykorzystać estetyczną i smaczną posypkę cukrową? Możemy udekorować nią zarówno ciasta, ciasteczka, lody, kakao, muffinki, tort czy czekoladę – sprawiając, że nawet najprostszy deser stanie się efektowny i miły dla oka.

 
- Posypka cukrowa to słabość nie tylko wielu dzieci, ale również dorosłych – mówi Sandra Kania, dietetyk – W ferworze przygotowań różnego rodzaju domowych wypieków i deserów łatwo jest zapomnieć jak wiele szkodliwych składników może zawierać w sobie ta z marketu, dostępna na wyciągnięcie ręki. Chociaż tego typu posypki oczywiście kuszą nas wieloma kolorami i efektami, na przykład brokatowym blaskiem, warto sięgać po produkty ekologiczne, bazujące na jak najbardziej naturalnych składach. Pamiętajmy, że również te małe, pozornie nieistotne wybory żywieniowe, posiadają ogromne znaczenie – ponieważ to właśnie one na co dzień definiują czy nasza dieta pozostaje zdrowa i przemyślana, czy wręcz przeciwnie.