Śniadanie to 1. posiłek dnia – nie bez powodu to właśnie ono nazywane bywa tym najważniejszym, mającym na celu dostarczenie nam potrzebnej na najbliższe godziny energii. Tak zwana „zupa mleczna” to jedno z najchętniej wybieranych śniadań – nie tylko przez dzieci, ale i dorosłych (wszystko za sprawą łatwości i szybkości przygotowania posiłku, którą doceniamy szczególnie podczas poranków!). Jak jednak wybrać płatki do mleka, aby móc mieć pewność, że nasze śniadanie pozostaje zdrowe, pożywne i wartościowe? Przede wszystkim – decydując się na zakup konkretnych chrupków, zwróćmy uwagę na ich skład. Dobrze, gdy płatki do mleka zawierają wysokiej jakości zboża, a przy tym są bezglutenowe – dzięki czemu nie musimy martwić się o przykre dolegliwości wtedy, kiedy nasz organizm wykazuje nietolerancję pokarmową. Jeśli Twoje dziecko nie lubi śniadań – postaw na płatki smakowe na bazie naturalnych przypraw i aromatów (na przykład kakaowe) – dobrze sprawdzi się też ciekawa forma podania (być może to właśnie dlatego producenci chrupków do mleka prześcigają się kreatywnością w tworzeniu żywności tego typu!). Chociaż po płatki do mleka z powodzeniem sięgają zarówno dorośli, jak i dzieci – najmłodszym spodobają się uśmiechnięte, znajdujące się na chrupkach buźki. Dzięki wysokiej zawartości odtłuszczonego kakao – możemy mieć pewność, że przyjemny, kakaowy smak pochodzi z naturalnych składników, a nie (jak to bywa w przypadku wielu innych płatków)… ze sztucznych aromatów.
- Jako mama doskonale wiem jak ważna jest atrakcyjna forma podania posiłku dzieciom – mówi Sandra Kania, dietetyk – Dobry, jakościowy skład to jedno, istotna jednak pozostaje forma wizualna żywności, która ma zachęcać najmłodszych do tego, aby zjeść śniadanie, obiad czy kolację. To, na co zwracam szczególną uwagę, to także zawartość cennego błonnika pokarmowego w płatkach – który zapewnia naszemu dziecku uczucie sytości, wspierając przy tym prawidłową perystaltykę jelit.