Nawet 3,2 mln Polaków może stosować dietę wegetariańską – nic dziwnego, że tak wielu z nas poszukuje w sieci inspiracji na zdrowe, lekkie, a przede wszystkim bezmięsne potrawy i wegańskie. Co ciekawe, jeden z ulubionych fast foodów – sycąca, aromatyczna pizza – cieszy się sporą popularnością nie tylko wśród osób jedzących mięso, ale również... wegetarian i wegan! Pizza może stanowić nie tylko smaczną, ale również zdrową przekąskę, lunch czy kolację – o ile przygotujemy ją w przemyślany sposób, bazujących na naturalnych, ekologicznych składnikach!
- Pizza to jedna z ulubionych potraw, również moich pacjentek – mówi Sandra Kania, dietetyk – Zamiast zamawiać ją w lokalnej pizzerii – warto poświęcić nieco więcej czasu i przygotować samemu, na przykład w wersji „wege”. Ważne, aby produkty na pizzę kupować w sklepie ze zdrową żywnością – tylko wówczas możemy mieć pewność, że na naszą pizzę trafią wysokiej jakości bio warzywa, które wyróżniają się na tle tych z marketu nie tylko samą w sobie wartością odżywczą, ale również smakiem!
Pizza wegańska – jak zrobić ciasto?
Ciasto na pizzę wegańską robi się tak samo, jak na tradycyjną pizzę. Ciekawą propozycją jest gotowa mieszanka bezglutenowa – z mąką ryżową, tapioką oraz marantą trzcinową. Często też wybierany jest gotowy spód na bazie kalafiora. Wygodną mieszankę bezglutenową wystarczy połączyć z 200 ml ciepłej przegotowanej wody, 2 łyżkami oliwy z oliwek i 1 łyżeczką miodu (dla zagęszczenia). Ciasto zagniatamy rękami, a następnie odkładamy do wyrośnięcia – możemy również włożyć je do piekarnika, ustawiając temperaturę ok. 30 stopni Celsjusza. Po odczekaniu kawałek ciasta rozkładamy je na papierze do pieczenia (do uzyskania cienkiego placka). Jeśli nabierzesz wprawy, najlepszym sposobem na uformowanie placka jest kręcenie go w powietrzu. Stosowanie wałka nie jest wskazane, gdyż placek nam nie wyrośnie podczas pieczenia. W tym czasie rozgrzewamy też piekarnik (250-300 stopni Cejsjusza). Na przygotowany wcześniej placek nakładamy ulubiony sos – polecamy ten na bazie klasycznej pomidorowej passaty z dodatkiem ziół – i... piecz 17-20 minut (im wyższa temperatura, tym krótszy czas pieczenia)!
Wege pizza – jakie dodatki wybrać?
Na pizzy wegetariańskiej sprawdzi się cały szereg zdrowych i smacznych dodatków – możesz użyć kukurydzy, rukoli, oliwek, ogórka, cebulki czerwonej, szparagów, ananasa, a nawet tak zwanego „wege mięsa” - na przykład wegetariańskiej szynki czosnkowej lub aromatycznego salami (na bazie między innymi białka pszennego, ciecierzycy, oleju rzepakowego, soi i przypraw)! Wegańską pizzę z powodzeniem możesz spożywać również z dodatkiem włoskiej oliwy z oliwek czy wegetariańskiego sosu serowego. Często stosowanym dodatkiem zamiast mozzareli są płatki drożdżowe. Mają zapach sera. Wybierając składniki na swoją „wege pizzę” - zwróć uwagę na dostarczenie sobie jak największej ilości składników odżywczych. Jak się okazuje - nawet fast food może być smaczny, ekologiczny i... zdrowy!