Ekologiczny pieprz kolorowy to mieszanka 4 rodzajów pieprzu – czarnego, zielonego, białego i czerwonego. Pieprz czarny – o najostrzejszym aromacie – przyspiesza proces trawienia, niweluje zaparcia oraz (dzięki zawartej w nim piperynie) hamuje powstawanie nowych komórek tłuszczowych, dzięki czemu doskonale sprawdzi się dla tych z nas, którzy chcą bezpiecznie i naturalnie zrzucić wagę. Pieprz zielony – uznawany przez niektórych za najbardziej „owocowy” ze wszystkich rodzajów pieprzu – wywodzi się z południowo – wschodnich Indii oraz słynie z wielu właściwości prozdrowotnych (między innymi zwiększa produkcję soków trawiennych oraz stymuluje metabolizm). Z kolei pieprz biały – przyprawa otrzymywana z owoców pieprzu czarnego – sprawdzi się tym z nas, którzy chcą spowolnić proces starzenia się (za sprawą właściwości hamujących działanie wolnych rodników). Ostatni z pieprzy – czerwony – to remedium na zapalenia i usprawnienie procesów regeneracyjnych w organizmie. Co ciekawe – chociaż kolorów pieprzu jest kilka, wszystkie pochodzą z tej samej rośliny (Piper nigrum). Do czego wykorzystamy zdrowy pieprz kolorowy? Zarówno do marynat, bulionów, dań warzywnych oraz jajecznych. Jego intensywny smak – z nutą świeżości – sprawdzi się tym z nas, którzy chcą urozmaicić aromat codziennych potraw, jednocześnie dbając o swoje zdrowie i formę.