Czy wiesz, że zawartość pektyn w pomarańczy może wynosić nawet 3,5%? Chociaż większość z nas spotkała się już z pojęciem pektyn – nie wszyscy wiemy czym są i jak działają te stosowane w przemyśle spożywczym substancje. Pektyny to nic innego jak polisacharydy (wielocukry) rozpuszczalne w wodzie, które – ze względu na swoje właściwości prozdrowotne – zostały uznane za żywność funkcjonalną, a więc taką, która nie tylko zmniejszy ryzyko rozwoju chorób, ale także może pomóc nam w poprawie zdrowia oraz samopoczucia. Pektyny posiadają właściwości żelujące, emulgujące i stabilizujące, a w samych roślinach stanowią jeden z najbardziej podstawowych elementów ich struktury – odpowiadający między innymi za porowatość. Co ciekawe, to właśnie pektyny stanowią wegański zamiennik żelatyny – a ich efektywność żelowania zależna jest między innymi od temperatury, pH czy ilości cukrów. Zdrowe pektyny nie bez powodu uznawane są za naturalny prebiotyk wzmacniający mikroflorę bakteryjną jelit – ich regularne spożywanie (na przykład w formie ekologicznych dżemów czy żelów owocowych) łagodzi refluks, zapobiega przejadaniu się, oczyszcza organizm z metali ciężkich. Co ciekawe, stosowanie pektyn w zdrowej i przemyślanej diecie to także kontrola poziomu cukru we krwi oraz ochrona organizmu przed zaparciami czy biegunkami.

- Prozdrowotne pektyny znajdziemy nie tylko w owocach i ich skórkach, ale także w burakach cukrowych, łupinach sojowych oraz wytłokach jabłkowych – mówi Sandra Kania, dietetyk – Najwięcej z nich, jeśli chodzi o owoce, posiadają jabłka, pigwy, porzeczki i gruszki, a same w sobie pektyny są składnikiem błonnika pokarmowego. Co ciekawe, pektyna nie ma prawie żadnych kalorii ani składników odżywczych – jednak dzięki zapewnieniu uczucia sytości jest chętnie stosowana przez osoby, chcące zdrowo i bezpiecznie zredukować wagę oraz wesprzeć działanie układu pokarmowego.