100% naturalna pasta kokosowa to produkt otrzymywany z miąższu kokosa – o konsystencji podobnej do tej, jaką znamy z masła. Pasta kokosowa wzbudza coraz to większe zainteresowanie wśród miłośników nietuzinkowych smaków – szczególnie tych słodkich, intensywnych. Co ciekawe, pasta kokosowa bywa mylona z olejem – jest jednak zupełnie innym produktem. Podstawową różnicą między pastą a olejem kokosowym jest ich skład – w oleju znajdziemy jedynie zdrowe tłuszcze, podczas gdy w paście (oprócz tłuszczu) występuje między innymi błonnik czy żelazo. Pasta kokosowa to również cenne źródło białka – chętnie dodawana do zdrowych, słodkich przekąsek. Jak wykorzystać ten interesujący produkt? Przede wszystkim do ciast, ciasteczek, omletów czy batonów. Na bazie wysokiej jakości pasty kokosowej z łatwością stworzony alternatywę dla wielu rodzajów słodyczy – między innymi dla popularnego batona, którego dobrze znamy właśnie z kokosowego smaku. Pastę kokosową warto przechowywać w suchym i zacienionym miejscu – a po otwarciu, włożyć ją do lodówki. Jednak zdrowsze zamienniki słodyczy to niejedyne zastosowanie pasty – z powodzeniem dodamy ją też do owsianek czy koktajli. Nie wszyscy wiedzą, że zdrowa pasta z kokosa wykazuje działanie przeciwzapalne – dzięki zawartości cennego kwasu laurynowego. Pasta kokosowa posłuży nam też do przygotowania kremowych, domowych lodów, a nawet… kawy o aromacie kokosowym! Wybierając pastę kokosową do swojej domowej spiżarki – warto zwrócić uwagę na to, czy aby na pewno jest to produkt 100% naturalny, bez sztucznych dodatków i „ulepszaczy”.