
Czy wiesz, że standardowa porcja owsianki dostarcza zaledwie 150 kalorii przy jednoczesnym zapewnieniu uczucia sytości? Oczywiście kaloryczność tego popularnego, śniadaniowego posiłku może wzrosnąć – jeśli naturalne płatki owsiane uzupełnimy dodatkami takimi jak masło orzechowego, orzechy, świeże czy suszone owoce. Jak się jednak okazuje, wielu z nas do regularnego spożywania zdrowej owsianki zniechęca konieczność jej gotowania – szczególnie wtedy, kiedy spieszymy się do pracy, na spotkanie czy uczelnię. A gdyby tak gotowaną owsiankę zastąpić tą w wersji „instant”? Aby przygotować pyszny i pożywny posiłek w zaledwie kilka minut – wystarczy zalać płatki owsiane wrzącą wodą i wymieszać z odżywką białkową. Już te trzy składniki – płatki, odżywka i woda – tworzą apetyczną bazę śniadania czy przekąski w ciągu dnia. Oczywiście, dodanie do owsianki swoich ulubionych produktów sprawia, że staje się ona jeszcze bardziej sycąca i bogata w składniki odżywcze. Część z nas nie wyobraża sobie jedzenia owsianek bez wcześniejszego dosłodzenia ich – w tym celu używając miodu bądź syropu klonowego. Ciekawym pomysłem na owsiankę jest przygotowanie jej w wersji inspirowanej szarlotką. W takim wypadku do bazy naszego śniadania dodajemy cynamon, mus jabłkowy i – opcjonalnie – świeże jabłka. Miłośników kultowego, orzechowego batonika z karmelem ucieszy z kolei owsianka z masłem orzechowym, kakao i kawałkami orzechów. Opcjonalnie można dodać do niej również startą czekoladę – najlepiej tę w wersji gorzkiej. Innym pomysłem na przygotowanie smacznej owsianki bez gotowania pozostaje owsianka na słono – z tahini, warzywami i jajkiem. Zdrowe śniadanie nie musi oznaczać długiego czasu spędzonego w kuchni – wystarczy, że posiadamy pod ręką odpowiednie składniki, aby ze standardowej owsianki wyczarować pyszny, odpowiednio zbilansowany posiłek, który zaspokoi nas na długie godziny!