Olej z orzeszków ziemnych (arachidowych) to jeden z najczęściej stosowanych olejów w kuchni azjatyckiej – ponieważ orzeszki te mają naturalnie wysoką zawartość wody (prawie 40%!) w początkowych procesach wytwarzania oleju, poddawane są suszeniu po zbiorach. Dopiero w kolejnych etapach - kiedy zawartość wody zmniejsza się do około 7% - odkleja się łupiny i oczyszcza z cząstek włókna. Chociaż olej z orzeszków ziemnych może wydawać się dość niespotykanym produktem – z powodzeniem znajdziemy go dziś w sklepie z wysokiej jakości bio żywnością. Stosowanie ekologicznego oleju z orzechów arachidowych poleca się przede wszystkim tym osobom, które chcą wesprzeć pracę układu sercowo – naczyniowego (dzięki wysokiej zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych), wzmocnić odporność organizmu oraz zapobiegać cukrzycy typu B. Olej z orzeszków ziemnych to także remedium na zaparcia – co ciekawe, stosowany zewnętrznie na skórę, z powodzeniem zmiękczy ją i nawilży. Jak się okazuje – zdrowy olej bez problemu można stosować też na włosy (które – w trakcie regularnych kuracji – stają się mniej łamliwe i pobudzone do wzrostu). Naturalny olej z orzeszków ziemnych pomoże też na rozdwojone końcówki – a nałożony na świeżo umyte włosy wykazuje działanie ochronne (dlatego warto stosować go między innymi przed suszeniem czy prostowaniem włosów).

- Systematyczne stosowanie oleju z orzeszków ziemnych w swojej kuchni to sprawdzony sposób na obniżanie poziomu „złego cholesterolu” oraz trójglicerydów, których wysokie stężenie może oznaczać ryzyko rozwoju miażdżycy – mówi Sandra Kania, dietetyk – Zdrowe oleje to ważny element wyposażenia każdej domowej spiżarki i... kosmetyczek wielu z nas! Co ciekawe, to właśnie ekologiczny olej arachidowy służy w Indiach do wyrobu vanaspati, czyli wegańskiej wersji popularnego ghee.