Czy wiesz, że w 4-posiłkowym „jadłospisie” na jeden dzień aż 40% ogólnej ilości energii dziennej stanowi obiad? Niestety – nie każdy z nas może pozwolić sobie na gotowanie w domu, natomiast nie oznacza to wyłącznie „jedzenia na mieście”! Długie godziny spędzane w pracy, brak chęci czy umiejętności gotowania to niejedyne powody, dla których część z nas nie przyrządza posiłków „od zera” – czasem najzwyczajniej w świecie nie opłaca się nam gotować, a chęć próbowania różnorodnych potraw wielu kuchni sprawia, że znacznie łatwiej jest zakupić gotowy obiad w sklepie niż przygotować go w swojej kuchni. Czy tego typu rozwiązanie musi oznaczać oznaczać sporo kalorii przy niewielkiej wartości odżywczej? Jak się okazuje – niekoniecznie! Wszystko zależy od tego na jaki gotowy obiad ze sklepu się zdecydujemy. To, na co warto zwrócić uwagę, to przede wszystkim jego skład – dobrze jest wybrać posiłek złożony z kilku produktów, najlepiej tych oznaczonych symbolem zielonego listka. To właśnie „bio” posiłki wskazują nam na pozytywny ich wpływ na nasze zdrowie – dając tym samym pewność, że produkty z których został wyprodukowany, powstał w trosce o środowisko naturalne. Miłośników włoskiej, domowej kuchni ucieszą gotowe obiady ze sklepu ze zdrową żywnością marki „Bio Verde” – w której ofercie znajdziemy zarówno pełnowartościowe posiłki, jak i wysokiej jakości wędliny, sery, makarony i przystawki. Zdrową propozycją smacznego gotowego obiadu może okazać się między innymi świeże ravioli z rukolą i ricottą – czyli słodko-kwaśnym serkiem o kremowej konsystencji (nieco podobnym do twarogu, jednak o wyższej zawartości tłuszczu, a niższej – sodu). Gotowy obiad ze sklepu to także świetna propozycja dla osób, które mają przyjąć niespodziewanych gości – wówczas warto wybrać nieco bardziej wykwintną wersję smakową świeżego ravioli, na przykład z truflami (które nie tylko świetnie smakują, ale także działają z korzyścią dla układu immunologicznego, wykazując właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne!).
- Gotowy obiad może być smaczny i zdrowy – o ile wybierzemy go starannie, zapoznając się przed zakupem z jego składem – mówi Sandra Kania, dietetyk – Mimo dynamicznego stylu życia wielu z nas, postarajmy się jeść o określonych porach, dzięki czemu nasz organizm „przyzwyczai się” do pewnej rutyny. Niestety – nieregularne spożywanie posiłków lub całkowite ich pomijanie w codziennym „jadłospisie” prędzej czy później odbije się na naszym zdrowiu, formie oraz samopoczuciu.