Pochodzą z Himalajów, ale można je też spotkać na dziko rosnących krzewach w niektórych obszarach Chin, Japonii i Turcji. Są małe i czerwone, posiadają szereg wartości odżywczych i uchodzą za tak zwane „superfoods” ze względu na swoje właściwości. O czym mowa? Oczywiście o nasionach goji, które w krajach Azjatyckich uchodzą za pokarm wydłużający życie!
Na szczęście te niezwykłe nasiona można kupić także w naszym kraju! :)
Mała, czerwona kuleczka kryje w sobie mnóstwo witamin i minerałów – do najważniejszych z nich należy:
- witamina C
- witamina A
- witamina E
- żelazo
- białko
- antyoksydanty i utleniacze
Co więcej, zdrowe nasiona goji są też cennym źródłem błonnika - w pięciu łyżeczkach nasion można znaleźć nawet jego 4 gramy! To świetna informacja dla osób chcących realnie zadbać o swoje jelita – ponieważ to właśnie błonnik odpowiedzialny jest między innymi za zwiększanie objętości stolca czy zapewnienie regularność wypróżnień.
Jeśli dotychczas wymienione wartości odżywcze goji jeszcze Cię nie przekonują – sprawdź kolejne korzyści, które osobiście zauważyłam podczas picia naturalnego soku z jagód goji. To, co zaobserwowałam już po kilku dniach regularnego przyjmowania soku to:
- bardziej jakościowy, spokojniejszy sen
- zwiększona odporność na przeziębienia
- lepsze samopoczucie
Jagody goji posiadają także sporo przeciwutleniaczy - które w pewnym sensie tworzą barierę ochronną przed namnażaniem się bakterii i wirusów. Te niewielkie owoce są bogate w luteinę i zeaksantynę, które z kolei wspomagają pracę oczu - dzięki czemu marchewka już nie musi być jedynym wsparciem naszego wzroku!
Przed włączeniem nasion do swojej codziennej, zdrowej diety, należy upewnić się czy aby na pewno nie przyjmujemy leków na rozrzedzenie krwi, ponieważ goji wchodzą w interakcję z niektórymi preparatami leczniczymi na cukrzycę czy nadciśnienie.
Jeśli nie przyjmujemy żadnych leków tego typu - możemy śmiało dorzucić garść jagód do porannej owsianki. Można jeść je zarówno na surowo, jak i gotowane. Co ciekawe, na rynku dostępne są też gotowe soki oraz suplementy z nasion goji – dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie!
Zastanawiasz się jak „przemycić” goji w codziennych posiłkach? Sprawdź mój autorski przepis na pyszny, pożywny koktajl!
Do jego przygotowania będziesz potrzebować:
- 1 szklanki soku z jagód goji
- 1 szklanki mrożonych owoców jagodowych (na przykład malin czy borówek)
- ¼ szklanki niesłodzonych płatków kokosowych
- garści nasion suszonych jagód goji (opcjonalnie, jeśli chcesz czuć jeszcze mocniej ich smak)
Wszystkie 4 składniki wystarczy wrzucić do blendera i zmiksować. Możesz także dolać do smaku trochę wody lub mleka :) Smacznego!