Czy wiesz, że zdrowe nasiona soi zawierają nawet do 40% białka i około 20%, z czego prawie połowę stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe? To właśnie soja – tak popularna chociażby w Japonii – może dostarczyć nam w 100 gramach produktu spore ilości składników odżywczych takich jak wzmacniający kości wapń, wspierająca zdrowy wygląd skóry witamina A czy uczestniczący w produkcji energii fosfor. Co więcej, ekologiczna soja to także bogactwo witaminy K – wspomagającej prawidłowe krzepnięcie krwi – oraz żelaza, które wchodzi w skład hemoglobiny. Nie bez powodu dużym zainteresowaniem – nie tylko wśród osób nietolerujących laktozy – cieszą się napoje sojowe. Dodawanie ich do kawy czy płatków śniadaniowych, przygotowywanie na ich bazie sycących koktajli i szejków czy też stosowanie jako samodzielny produkt – z powodzeniem wzmacnia organizm oraz… zapewnia uczucie sytości! Wszystko za sprawą naturalnego błonnika – który dodatkowo obniża poziom cholesterolu. Wysokiej jakości napoje sojowe – właśnie ze względu na dużą zawartość białka – bardzo często wybierane są przez sportowców i osoby aktywne na co dzień. Co ciekawe, regularne przyjmowanie soi – również pod postacią napoju – niweluje dolegliwości związane z menopauzą (dzięki obecności fitoestrogenów – substancji hormonopodobnych). Nie bez powodu miłośnikom przemyślanej pielęgnacji, soja kojarzy się z młodością – kosmetyki na bazie tej jednorocznej rośliny z rodziny bobowatych, rzeczywiście spłycają drobne linie oraz zmniejszają widoczność zmarszczek. Zdrową soję znajdziemy nie tylko w napojach, które stanowią dzisiaj pozbawioną laktozy alternatywę dla tradycyjnego mleka krowiego – ale także w tofu, miso, makaronie czy mące sojowej.