Sok z kapusty kiszonej to naturalny i stosunkowo niedrogi probiotyk – o wyrazistym, lekko słonym smaku. To właśnie w jelitach znajduje się prawie 80% komórek, odpowiadających za odporność organizmu – dlatego tak ważne jest, aby przyjmować go szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy ryzyko złapania infekcji wzrasta. Zdrowy sok z kapusty kiszonej zawiera między innymi wspierającą odporność witaminę C, mające pozytywny wpływ na układ nerwowy witaminy z grupy B, a także witaminy A i E – znajdujące liczne zastosowanie w kosmetologii (ze względu na prozdrowotne działanie na skórę, włosy i paznokcie). Dzięki zawartości naturalnego kwasu mlekowego – wspiera florę bakteryjną jelit, co przekłada się na poprawę perystaltyki jelit, a co za tym idzie – lepsze trawienie.
Zdrową kiszonkę z powodzeniem wykorzystasz w przypadku:
  • zatrucia alkoholem

  • stanów zapalnych zębów i dziąseł

  • nagłego przeziębienia

  • niedoboru żelaza

  • chęci utraty wagi

  • dolegliwości żołądkowych

  • wzmocnienia organizmu po przebytej chorobie

  • problemów z cerą

  • zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie

Sok z kiszonej kapusty doskonale uzupełni zdrową dietę dziecka – można podawać go już od ósmego miesiąca życia! Niezwykle ważną rolę odgrywa też w profilaktyce nowotworowej. Co ciekawe, wśród zdrowych, naturalnych soków z kapusty kiszonej największym powodzeniem cieszą się te z tak zwanej „kapusty charsznickiej” – tradycyjnego produktu, uprawianego od lat według określonych receptur na terenie całej gminy Charsznica w Małopolsce.