Czy wiesz, że systematyczne jedzenie czosnku może zredukować nawet 80% złogów w naczyniach krwionośnych? Chociaż wszyscy dobrze znamy czosnek niedźwiedzi – nie każdy z nas ma świadomość jak ważną rolę pełni w codziennej, zdrowej diecie. To właśnie ekologiczny czosnek niweluje nadciśnienie tętnicze, stymuluje układ odpornościowy oraz zmniejsza ryzyko złapania infekcji – zarówno na tle bakteryjnym, jak i grzybiczym. Dzienna dawka zdrowego czosnku powinna wynosić około 3-5 gramów – dodając go do mięs, sosów, zup czy kanapki na ciepło, możemy liczyć nie tylko na urozmaicenie smaku dań, ale również realne wsparcie organizmu. Czosnek niedźwiedzi to gatunek rośliny z podrodziny czosnkowych – rosnący dziko w wilgotnych okolicach lasów liściastych. W Europie jest też uprawiany – ze względu na swoje szerokie spektrum działania oraz wykorzystywanie w przemyśle spożywczym oraz farmaceutycznym. Naturalny czosnek niedźwiedzi to cenne źródło flawonoidów i chlorofilu – a dzięki zawartości licznych związków siarki, wspiera utrzymanie zdrowych stawów oraz niweluje związane z nimi dolegliwości bólowe.

- Czosnek niedźwiedzi to jedna z najważniejszych przypraw w wielu naszych domach – mówi Sandra Kania, dietetyk – To, na co warto zwrócić szczególną uwagę, to rola czosnku niedźwiedziego w utrzymaniu prawidłowego stanu wątroby. To właśnie czosnek niedźwiedzi stosuje się między innymi przy odtruwaniu – ze względu na działanie zobojętniające toksyny oraz metale ciężkie. Obecnie czosnek niedźwiedzi znajdziemy w sklepach ze zdrową żywnością i suplementami – warto zakupić zarówno czosnek w formie ekologicznej przyprawy, jak i wygodnych kapsułek powlekanych, do regularnej suplementacji.